Kokoomuksen Orpo suomii hallituksen EU-ehdotusta – budjetissa prosentin kymmenyksetkin tärkeitä

HELSINKI

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kritisoi Suomen hallituksen ehdotelmaa EU-budjetiksi. Orpon mukaan ehdotus on liian niukka ja väheksyy EU:n uusia prioriteetteja.

EU:n väistyvä budjettikomissaari Günther Oettinger vetosi perjantaina jäsenmaihin, jotta ne joustaisivat tiukimmista leikkausvaatimuksistaan ja panostaisivat lisää tulevaisuuden kannalta tärkeisiin menoihin.

Orpo kannustaa hallitusta kuuntelemaan niitä tahoja, jotka pyytävät Suomea korottamaan budjettiesitystään, ja huomioimaan ne joulukuussa tehtävässä uudessa ehdotuksessa.

–  Suomen nykyinen ehdotus leikkaa käsitykseni mukaan uusista prioriteeteista jotka Suomen eduskunta on hyväksynyt linjauksena ja jota edellinen hallitus puolsi, Orpo sanoin STT:lle.

–  Kannustan hallitusta tekemään hyvän ehdotuksen joulukuussa ja siten jättämään positiivisen merkin Suomen puheenjohtajakaudesta.

Brexit varjostaa myös EU-budjettia

EU:n uudet menot keskittyvät rajaturvallisuuteen, puolustukseen ja uuteen tutkimukseen. Suomen ehdotus suosii perinteisiä menoja eli maataloutta ja alueille suunnattuja kehitysrahoja.

Suomen ehdotuksen mukaan EU:n budjetti 2021–2027 olisi 1,03–1,08 prosenttia bruttokansantulosta. Tämä on aivan liian vähän, Orpo sanoo.

Orpo muistuttaa, että budjetti on rakennettava sen varaan, että brexit toteutuu.

–  Kun nettomaksaja Britannia jättää EU:n, niin hallituksen ehdottamat summat eivät mitenkään riitä sekä vanhojen menojen, kuten maatalouden, ja uusien prioriteettien hoitoon.

Orpon mielestä EU-parlamentin ehdotus, 1,3 prosenttia, on liian korkea. Komissio puolestaan ehdottaa 1,11 prosenttia.

–  Jokainen prosentin kymmenys on tässä tärkeä, Orpo sanoo.

Suomen ehdotuksessa panostukset uusiin menoihin kasvavat, mutta eivät niin paljon, kuin komissio on ehdottanut.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi