Kokoomus laati Lintilälle ehdotuksen "turbonapeista" eli keinoista nopeuttaa investointeja

HELSINKI

Kokoomus esitteli perjantaina oman ehdotuksensa investointien "turbonapeista" eli siitä, kuinka Suomessa voitaisiin vauhdittaa investointeja. Ehdotukset on suunnattu valtiovarainministeri Mika Lintilälle (kesk.), joka alun perin käytti termiä turbonappi, kun valtiovarainministeriön budjettiehdotusta elokuussa esitellessään kaipasi investointeja vauhdittavia toimia.

Oppositiopuolue näkee uhkaavana investointien kannalta, että hallitus on kääntämässä verotusta ensi viikon budjettiriihessä kiristävään suuntaan. Puolue listaa, että kiristymässä on muun muassa palkkaverotus, polttoaineverotus, yritysverotus ja lisäksi kotitalousvähennystä leikataan.

–  Tätä me ei voida hyväksyä. Se rikkoo kannustavan ja vakaan toimintaympäristön yrityksille, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tiedotustilaisuudessa.

Hetemäeltä luvassa selvitys budjettiriiheen

Investointeja kiihdyttävänä yksittäisenä toimena puolue esittää muun muassa, että yrityksiä kannustettaisiin kiihdyttämään kone- ja laiteinvestointeja vapauttamalla niin sanotut poisto-oikeudet. Tämä tarkoittaa, että yritykset saisivat vähentää verotuksessa investointikustannukset nykyistä nopeammin. Lisäksi esitetään yritystukien leikkausta 300 miljoonalla eurolla ja rahojen siirtämistä tuotekehitykseen.

Mykkäsen mukaan yksi suurimpia epäonnistumisia hallitusohjelmassa on se, että luvattiin tulevaisuusinvestointeja ja että aiotaan myydä valtion omaisuutta kolmella miljardilla eurolla, mutta sitä ei käytetäkään investointeihin. Sen sijaan ne menevät pääosin juokseviin menoihin ja vaalilupausten lunastamiseen. Kokoomus käyttäisi tuotoista kaksi miljardia ratahankkeiden ripeään edistämiseen ja miljardin korkeakoulujen pääomittamiseen.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) kertoi aiemmin viikolla, että Turkuun ja Tampereelle Helsingistä kaavailtuja nopeita raideyhteyksiä edistetään aloittamalla neuvottelut hankeyhtiöstä, mutta itse rakentamispäätöksen tekeminen siirtynee seuraavalle hallitukselle.

–  Tässä on minusta väärässä kohtaa nihilistinen suhtautuminen liikenneministerillä siihen, että pitää suunnitella, suunnitella, suunnitella ennen kuin tehdään konkreettisia päätöksiä, Mykkänen arvioi.

Lisävalaisua hallituksen kaavailemiin turbonappeihin on luvassa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäeltä, jonka Lintilä on pyytänyt budjettiriiheen mennessä selvittämään, miten investointeja voitaisiin lisätä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset