Ursula von der Leyen onnistui tasa-arvotavoitteessaan – uuteen komissioon nousemassa lähes yhtä monta naista kuin miestä

BRYSSEL

Brysselin ilma on ollut viime päivät sakeanaan veikkailuja komissaarien salkuista. Lopputulema kuullaan tiistaina, kun komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittelee tiiminsä vastuut.

Viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa kiersi lista, jonka mukaan Jutta Urpilaisesta (sd.) tulisi talous- ja raha-asioiden komissaari. Nykyinen talouskomissaari Pierre Moscovici on lisäksi hoitanut tulli- ja veroasioita.

Kokeneet taustavaikuttajat kehottavat suhtautumaan liikkeellä oleviin listoihin varauksella. Ensimetrit von der Leyenin tavasta toimia osoittavat, että hän ei harrasta vuotoja.

Toisin on ollut nykyisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin viisivuotisen kauden aikana. Hän kutsui itsekin komissiota keväisessä haastattelussa "vuotojen taloksi".

Urpilainen on kertonut olevansa kiinnostunut talousasioista, ulkosuhteista ja tutkimusmaailmasta. Aihepiiri on niin laaja, että toiveet lienee helppo täyttää.

Salkun painoarvoa voi mitata ainakin toimivallan, rahoituksen ja näkyvyyden kautta.

Ne alueet, joilla EU:lla on yksinomaista toimivaltaa, ovat painavia myös salkkuina. Painavia ovat näin esimerkiksi kauppa- ja kilpailuasioista vastaavien komissaarien salkut.

Uuteen komissioon on tulossa puheenjohtaja mukaan lukien 27 jäsentä, koska Britannia ei enää lähetä omaa edustajaansa. Uusi komissio aloittaa ensimmäinen päivä marraskuuta eli heti seuraavana päivänä maan eron jälkeen. Aikataulut voivat vielä muuttua.

Nimilista julki

Urpilaisen kanssa vaikutusvaltaisimmista paikoista kisaa joukko päteviä ja kokeneita ehdokkaita. Uuden komission nimilista julkistettiin maanantaina.

Komissaariehdokkaiden joukosta löytyy monta vanhaa kehäkettua EU-piireistä.

Nykyisistä komissaareista jatkavat Itävallan Johannes Hahn, Bulgarian Mariya Gabriel, Tshekin Vera Jourova, Tanskan Margrethe Vestager, Irlannin Phil Hogan, Latvian Valdis Dombrovskis, Hollannin Frans Timmermans ja Slovakian Maros Sefcovic. Heistä EU-vaalien kärkiehdokkaat Vestager ja Timmermans nousevat varapuheenjohtajiksi.

Belgia nostaa komissaariksi ulkoministeri Didier Reyndersin, Italia entisen pääministerinsä Paolo Gentilonin ja Ranska vähän aikaa puolustusministerinä toimineen Sylvie Goulardin.

Espanja saa tulevaan komissioon ulkosuhteista vastaavan korkean edustajan Josep Borrellin.

EU-politiikan huipulle on ensimmäistä kertaa tulossa lähes yhtä paljon naisia kuin miehiä. Joukossa on 13 naista ja 14 miestä.

Lista ei välttämättä ole lopullinen, sillä ehdokkaiden on vielä läpäistävä EU-parlamentin valiokuntien grillaus

- - - - - - -

Korjattu aiemmasta uutisesta kello 17.27 nimivirhe: Josep Borrellin nimeen lisätty puuttunut r-kirjain.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset