Koronaturvallisuus rajaa Suomen mediaa

Suomalaisen median keskittyminen kiteytyy konkreettisiin hetkiin.

Kun koronarajoitusten alettua maaliskuussa 2020 valtioneuvosto vetäytyi virtuaalisiin tiedotustilaisuuksiin kertomaan määräyksistään ja suosituksistaan, paikalle päästettiin useimmiten vain valikoituja lehtikuvaajia. Silloin tuntui ymmärrettävältä, ettei samoja ministereitä ja virkamiehiä tarvitse päästä kuvaamaan joka kerta erikseen.

Silloin korona aiheutti suurta epätietoisuutta. Tilaisuuksiin aina päässeen STT-Lehtikuvan monopoli oli hyväksyttävissä, etenkin kun yhtiö jakoi kuviaan poikkeuksellisesti maksutta muidenkin kuin asiakkaidensa julkaistavaksi.

Reilusti yli vuosi myöhemmin ollaan aivan toisella tapaa demokratian ytimessä. Tänä viikonloppuna koronatilanteen perusteella rajoitetaan puoluejohtajien kuvaamista kuntavaalien tulosillassa Helsingissä.

Kun puheenjohtajat kokoontuvat Ylen tiloihin jännittämään tuloslaskentaa suorissa kuvissa, paikalle päästetään yhteensä kolmen mediayhtiön lehtikuvaajat.

Näistä yksi on verorahoitteinen Yle, joka on tällä kertaa ottanut tehtäväkseen välittää kuviaan myös itsenäisille tiedotusvälineille. Toinen on mediajätti Sanoma Finlandin 75-prosenttisesti omistama STT-Lehtikuva, joka myy kuvavirtaansa kaikille haluaville ja tarvitseville tiedotusvälineille.

Kolmantena Ylen koronaturvallisuudesta päättäviltä sai armon kansainvälinen kuvatoimisto EPA eli European Pressphoto Agency. Kukin saa paikalle kaksi kuvaajaa.

Muut mediat saavat oman kuvaajansa kuvien ja uudelleenjulkaisuoikeuksien sijasta luennon terveysturvallisuudesta ja käytössä olevien tilojen ahtaudesta. Näihin vedoten esimerkiksi yhdeksän sanomalehden Lännen Medialle tai lukuisille puoluelehdille ei löydy kuvaajapaikkaa Ylen vaali-illasta.

Eikä siinä mitään. Olemme EPA:n asiakkaita, joten lehtemme voivat käyttää EPA:n suomalaisten kuvaajien kuvat – kunhan Euroopan-deski toimittaa ne meille. EPA:n kuvaajat ovat samoja, joita Lännen Media yleensä käyttää. EPA:laisina he mahtuvat koronarajoituksiin.

Ylen kuviakin voimme isoimpaan kiireeseen käyttää, vaikka riippumattoman median näkökulmasta vaali-illan uutiskuvien kreditoiminen Yleisradiolle on farssi – ja ainutlaatuista historiassa.

Kuntavaaleissa pääpaino on paikallisuudessa, joten varmaan arvoisa asiakkaamme sietää puoluejohtajien kuvien vähyyden.

Asialla on kuitenkin periaatteellinen, sananvapauteen ja median keskittymiseen liittyvä puolensa. Yhä useammin kuulee Helsingin viestintäjohtajien ja viranomaisten levittävän näkemystä, että kunhan Yle ja Sanoma (esim. Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Nelonen, Aamulehti ja STT-Lehtikuva) ovat mahtuneet hallituksen tai terveysviranomaisten tilaisuuteen, sitten olisi koko Suomen mediakenttä tyytyväinen.

Näinhän asia ei ole. Meitä on täällä muitakin.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa