KRP epäilee: Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatketaan uudella nimellä

HELSINKI

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee, että väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn uusnatsijärjestön toimintaa jatketaan uuden liikkeen nimissä. KRP:n mukaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toimintaa epäillään jatketun Kohti vapautta -liikkeenä ja internetsivuilla.

Tutkinta liittyy muun muassa viime viikonlopun tapahtumiin Helsingin keskustassa. Kohti vapautta -liikkeen materiaalia jaettiin ohikulkijoille Narinkkatorilla ja Stockmannin edustalla, KRP kertoo.

–  Poliisi epäilee marraskuun Kohti vapautta -liikkeen tilaisuuden olleen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista väliaikaisen kieltopäätöksen vastaisesti. Epäilty rikosnimike tässä on laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen, kertoo tutkinnanjohtaja Erkki Rossi.

Tutkinnasta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Tutkintaan liittyy myös Poliisihallituksen keväällä tekemä tutkintapyyntö PVL:n toiminnan jatkamisesta internet-sivuilla. Rossin mukaan muutamia muitakin ilmoituksia on tehty. Ne koskevat pääasiassa toimintaa julkisella paikalla, mutta tutkinnallisista syistä Rossi ei halua kommentoida asiaa tarkemmin.

Poli isihallitus: PVL ei saa järjestää mielenosoitusta itsenäisyyspäivänä

Korkein oikeus määräsi PVL:n maaliskuussa väliaikaiseen toimintakieltoon. Samalla se myönsi yhdistykselle valitusluvan sen lakkauttamista vaativassa kanteessa. Sekä käräjä- että hovioikeus ovat aiemmin määränneet PVL:n lakkautettavaksi.

STT uutisoi eilen Poliisihallituksen paikallisille poliisilaitoksille antamasta ohjeesta itsenäisyyspäivälle. Uusnatsijärjestö on aiempina vuosina osoittanut näkyvästi mieltä itsenäisyyspäivänä Helsingissä. Pääkaupungissa aiotaan järjestää "kansallissosialistinen marssi" myös tänä vuonna.

Poliisihallituksen ohjeen mukaan mielenosoitukset ja katutoiminta ovat PVL:n tosiasiallista toimintaa, joka on kielletty väliaikaisen toimintakiellon perusteella. Samasta syystä yhdistyksen liput ja muut tunnukset ovat kiellettyjä.

Ohjeen mukaan poliisi voi viime kädessä keskeyttää tai lopettaa PVL:n mielenosoituksen.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi