"Kuin olisi päteväksi rokotettu" – Timo Parvela pitää Pro Finlandiaansa tunnustuksena koko lasten- ja nuortenkirjallisuudelle

HELSINKI

Vähän kuin olisi päteväksi rokotettu. Näin kuvailee kirjailija Timo Parvela Pro Finlandia -mitalin saamista.

Parvela kokee, että hänen saamansa tunnustus tuli myös kotimaiselle lasten- ja nuortenkirjallisuudelle kokonaisuutena.

–  Todella hienoa, että se on nyt huomioitu myös ylimmältä mahdolliselta tasolta.

Taiteilijoille ja kirjailijoille tarkoitetun Pro Finlandia -mitalin myöntää presidentti.

Parvela (s. 1964) on erittäin tuottelias kirjailija. Pääosin lapsille ja nuorille suunnatuista kirjoista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1989, ja nyt nimekkeitä on koossa lähes sata. Kirjoissa seikkailevat esimerkiksi alakoululainen Ella luokkansa kanssa sekä kissan ja koiran muodostama parivaljakko Maukka ja Väykkä.

Parvela tosin korostaa kirjoittavansa kirjallisuutta, ei erityisesti lastenkirjallisuutta. Toisaalta lastenkirjoilla onkin tyypillisesti lukijoita useassa sukupolvessa, kun lapset ja aikuiset lukevat niitä yhdessä.

–  Hyvä kirjallisuus sisältää tasoja, joista monen ikäiset lukijat voivat nauttia.

Kirjallisuuden Parvela määritteleekin näin:

–  Se on asioiden siirtämistä sukupolvelta toiselle.

"Kirjan itsessään houkuteltava lukemaan"

Tiistaina julkaistuissa tuoreissa Pisa-tuloksissa suomalaisten 15-vuotiaiden lukutaito oli OECD-maiden kärkeä. Osa kuitenkin kokee lukemisen rasittavana. Lähes kaksi kolmasosaa suomalaispojista kertoi tutkimuksessa lukevansa vain, jos on pakko.

Parvelan mukaan kirjailija voi vaikuttaa asiaan kirjoittamalla kirjoja, jotka kiinnostavat. Hänen mukaansa uusia lukijoita on tavoittanut esimerkiksi avaruusasemalle sijoittuva Kepler62-sarja, joka on syntynyt yhteistyössä norjalaisen Björn Sortlandin ja kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa.

–  Temput eivät auta. Kirjan pitää itsessään olla sellainen, että se houkuttelee lukemiseen, Parvela sanoo.

Kepler62:n suosion Parvela uskoo johtuvan visuaalisuuden ja tekstin koukuttavuuden yhdistelmästä.

Sadas kirja jo suunnitteilla

Sadas kirja ilmestyy seuraavan parin vuoden aikana, Parvela suunnittelee. Tuotteliaisuudelleen Kirkkonummella asuvalla Parvelalla on erikoinen selitys.

–  Mukavuudenhalu, Parvela naurahtaa.

Tämä vaatii selvennystä.

–  Olen sen luontoinen, että kestän äärimmäisen huonosti epävarmuutta ja keskeneräisyyttä. Siksi täytyy työskennellä ankarasti, että pääsen palauttamaan tasapainon ja sen tilanteen, ettei mitään ole kesken, Parvela kuvailee.

Järjestelmällisyys onnistuu asettamalla pieniä ja isoja tavoitteita: päiväkohtaisia, vuosikohtaisia, jopa vuosikymmenen yli ulottuvia.

Parvela on aiemmin palkittu työstään esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla vuonna 2014.

Pro Finlandian sai tänä vuonna Parvelan lisäksi 12 muuta taiteen ja kirjallisuuden alalla ansioitunutta. Tunnustusta on jaettu 1940-luvulta lähtien.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi