Kuljetusalan liitot valmiita päättämään tukitoimista, jos postilakon neuvottelut eivät keskiviikkona etene

HELSINKI

Useat kuljetusalan liitot tekevät kuluvan viikon aikana päätöksiä mahdollisista tukitoimista maanantaina alkaneelle postilakolle.

Päätökset nojaavat siihen, miltä Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) ja työnantajaliitto Paltan neuvottelutilanne näyttää keskiviikkona, jolloin osapuolet tapaavat toisensa seuraavan kerran valtakunnansovittelijan johdolla.

Rautatiealan Unionin (RAU) hallitus tekee asiasta päätöksiä kokouksessaan torstaina. Päätökset pohjaavat PAUn ja Paltan neuvottelutilanteeseen.

–  Jos se on edelleen täydessä umpikujassa, se tarkoittaa sitä, että tarvitaan tukitoimia, joilla on laaja vaikuttavuus, RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sanoi maanantaina STT:lle.

Alustavasti RAUssa on keskusteltu tavaraliikenteeseen ja sitä kautta vientiteollisuuteen vaikuttavista toimista. Henkilöliikenteeseen mahdolliset toimet eivät tämänhetkisen tiedon mukaan välttämättä kohdistu.

–  Kun katsotaan, mikä Suomessa kiinnostaa, niin kyllä se on hyvin pitkälle vientiteollisuus.

PAUn kanssa yhtä aikaa tukilakkonsa aloitti Ilmailualan unioni (IAU), minkä myötä postin käsittely lentoasemilla on pysähtynyt. Posti on tiedottanut, että paketit Euroopan ulkopuolelta ja ulkopuolelle alkavat kulkea vasta lakon jälkeen.

IAU on toistaiseksi ilmoittanut kahden viikon lakosta PAUn alkuperäisen ilmoituksen mukaisesti. Jatkoa liitto pohtii keskiviikkoisen sovittelun jälkeen.

–  Katsomme tilannetta sen jälkeen. Ennen sitä ei muita päätöksiä ole tulossa, sanoo IAUn puheenjohtaja Juhani Haapasaari.

Myös JHL pohtii tukitoimien laajentamista

Kuljetusalan liitot kertoivat valmiudestaan tukitoimiin jo lokakuun lopussa. RAUn ja IAUn ohella asiasta kertoivat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Suomen Merimies-Unioni. Kukin liitto päättää itse tukitoimien laajuudesta.

Merimies-Unionilla ei ole konkreettista aikataulua mahdollisista tukitoimista päättämiselle, mutta se voi sopia käytännön toimista tarvittaessa hyvinkin nopeasti, puheenjohtaja Simo Zitting kertoo.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on kertonut tukevansa PAUn lakkoa. Postinjakelun, -käsittelyn ja -kuljetuksen töitä tekevät JHL:n jäsenet jäivät kahdeksi viikoksi lakkoon maanantaina samalla, kun liitto valmistelee muita tukitoimenpiteitä.

–  Tiedotamme asiasta mahdollisimman pian. Voi olla, että jo huomenna (tiistaina), JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoi STT:lle tekstiviestitse.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset