Kuluttajaliitto huolissaan kauppojen omien merkkien kohtalosta – miten käy Pirkan ja Rainbow'n?

HELSINKI

Kuluttajaliitto kertoo olevansa huolissaan siitä, että tuleva hallitus aikoo mahdollisesti kieltää kauppojen omat merkit. Omia merkkejä ovat muun muassa K-ryhmän Pirkka ja S-ryhmän Rainbow.

Hallitus on kirjannut hallitusohjelmaan, että päivittäistavarakaupan ylivoimaista neuvotteluasemaa pyritään hillitsemään lainsäädännöllä. Samassa yhteydessä ohjelmassa mainitaan hinnaltaan brändituotteita edullisemmat kauppojen omat niin sanotut private label -merkit.

–  On vaikea nähdä, että private label -tuotteet voitaisiin kieltää lainsäädännöllisin toimin. Kuluttajan näkökulmasta ei ole perusteita edes pohtia tällaisia toimenpiteitä. Mahdollisimman laaja ja monipuolinen valikoima tuotteita takaa kuluttajille aidon valinnanmahdollisuuden, painottaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.

Kuluttajaliiton mukaan monille kuluttajille hinta on ratkaiseva tekijä, sillä välttämättömät ruokaostokset muodostavat suuren osan heidän kuukausittaisista menoistaan.

Kuluttajanäkökulma muistettava

Hallitusohjelmassa on monia kirjauksia, joilla pyritään parantamaan elintarvikeketjun kannattavuutta. Kuluttajaliiton mielestä kestävästi toimiva ja oikeudenmukainen elintarvikeketju on erinomainen tavoite.

–  Ruokaketjun kehittämistä koskevaa keskustelua on hyvä ylläpitää ja ketjun toimijoiden neuvotteluasemaa tarkkailla. Ketju ei kuitenkaan pääty kaupan hyllylle, vaan sen yhtenä lenkkinä on kuluttaja. Siksi keskustelussa on muistettava myös kuluttajanäkökulma, Beurling-Pomoell muistuttaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset