Kuntaliitto harmittelee alhaista äänestysaktiivisuutta – "Kuntavaalit ovat kuitenkin meidän kaikkien arkielämän tärkeimmät vaalit"

HELSINKI

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi historiallisen alhaiseksi kaikenkokoisissa kunnissa, harmittelee Kuntaliitto. Aiempien vaalien tavoin äänestysprosenteissa oli suuria kuntakohtaisia eroja. Erot ovat osin merkittäviä myös samankokoisten kuntien välillä.

Kymmenessä kunnassa äänestysaktiivisuus nousi yli 70 prosenttiin. Äänestysaktiivisuus oli korkein alle 2  000 asukkaan kunnissa (62 %) ja alhaisin 50 001–100 000 asukkaan kunnissa (52,1 %).

Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan selvästi yli 50 prosentin äänestysaktiivisuutta voidaan pitää tämän kevään poikkeukselliset olosuhteet huomioiden torjuntavoittona.

–  Kaikissa pormestarikunnissa äänestysaktiivisuus laski viime vaaleista. Pienintä muutos oli Helsingissä ja suurinta Kärkölässä, hän kertoo.

Vahvimmin äänestämässä käytiin Utsjoella, jossa uurnilla kävi 81,6 prosenttia äänioikeutetuista. Aktiivisuuslistan häntäpäässä olivat Kajaani ja Pieksämäki 46,5 prosentilla.

Koko maan äänestysprosentti oli 55,1 prosenttia, mikä on Tilastokeskuksen mukaan heikoin sitten toisen maailmansodan.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhusen mukaan alhaiseen äänestysaktiivisuuteen on varmasti monia syitä.

–  Todella harmillista, sillä kuntavaalit ovat kuitenkin meidän kaikkien arkielämän tärkeimmät vaalit, hän sanoo tiedotteessa.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa