Koko maassa järjestetään huomenna suruliputus Kuopion kouluhyökkäyksen vuoksi

KUOPIO

Suomessa järjestetään huomenna suruliputus Kuopion kouluhyökkäyksen vuoksi. Sisäministeriön ohjeistus koskee valtion virastoja ja laitoksia, mutta koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen.

Suruliputus alkaa aamukahdeksalta ja päättyy auringon laskiessa.

Kouluhyökkäyksen vuoksi on jo tänään suruliputettu Kuopion kaupungintalolla, Savon ammattiopiston yksiköissä ja Varkauden lukiossa. Niissä järjestettiin puolilta päivin myös hiljainen hetki. Samoin eduskunnan tämänpäiväinen täysistunto alkaa hiljaisella hetkellä.

Yksi ihminen kuoli ja kymmenen loukkaantui, kun teräaseella aseistautunut mies hyökkäsi eilen opiston väistötiloihin kauppakeskus Hermanissa. Epäilty tekijä on loukkaantuneiden joukossa.

Vakavasti loukkaantuneiden tila vakaa

Tänä aamuna sairaalahoidossa oli yhä kuusi hyökkäyksessä loukkaantunutta. Heistä vakavasti loukkaantuneita on kaksi. Molempien tila on vakaa, vaikka he ovatkin edelleen tehohoidossa, ilmoitti Kuopion yliopistollinen sairaala (Kys) aamulla.

Vielä eilisiltana toisen vakavasti loukkaantuneen tila oli kriittinen. Neljä lievimmin loukkaantunutta pääsi kotiin jo eilen.

Kuolonuhri on nainen, mutta poliisi ei ole vahvistanut julkisuudessa ollutta tietoa, jonka mukaan nainen olisi ollut opiston opiskelija.

Hyökkäyksen tekijäksi epäilty mies on toinen vakavasti loukkaantuneista. Poliisi ampui epäiltyä kiinniottotilanteessa. Asetta käyttänyt poliisi haavoittui itse lievästi epäillyn teräaseesta.

Kysin johtajaylilääkäri Antti Hedman esitti tänään aamulla osanoton kuolleen uhrin läheisille sekä toivoi voimia toipumiseen niille, joita väkivallanteko on koskettanut.

Kriisiapua saa kaikilla kampuksilla

Savon koulutuskuntayhtymä kertoo, että opiskelijoille ja henkilöstölle on järjestetty kriisiapua kaikilla kampuksilla. Hermania lukuun ottamatta opiskelun oli määrä jatkua normaalisti heti aamulla. Savon koulutuskuntayhtymä tiedottaa tänään opiskelun jatkumisesta Hermanin osalta.

Savon ammattiopiston opiskelijoille ja heidän läheisilleen suunnattu Punaisen Ristin kriisipiste Kuopion keskustassa on auki tänään iltayhdeksään saakka.

Kuopion kaupunki muistuttaa, että sen sosiaalipäivystyksen numero 044  718  3930 on käytössä vuorokauden ympäri. Samoin Kuopion Nuorisopalveluiden Po1nt-chat on auki arki-iltaisin osoitteessa https://po1nt.fi/. Koulujen henkilöstöä on kehotettu keskustelemaan aiheesta luokissa ja ryhmissä tarpeen mukaan.

Lisäksi lapsille ja perheille on tänään tukea tarjolla Kuopion Perheentalossa kello 15:een saakka tai puhelimitse numerossa 050  405  9560.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi