Veturinkuljettajien kiistan selvittely jatkuu – neuvottelut päättyivät tältä päivältä tuloksettomina

HELSINKI

Veturinkuljettajien työvuoroihin liittyvän kiistan selvittely jatkuu keskiviikkona. Palvelualojen työnantajat Palta kertoo, ettei se ole päässyt tänään yhteisymmärrykseen VR:n ja veturinkuljettajia edustavan Rautatiealan Unionin (RAU) kanssa.

Kiistassa on kyse on uudesta toimintamallista, jossa niin sanottujen heittomiesten työvuorot ilmoitetaan veturinkuljettajille mobiilisovelluksella aikaisemman tekstiviestin sijaan

Osapuolet sopivat palaavansa neuvottelupöytään keskiviikkona. Paltan mukaan lähiliikenteessä ei ole tällä hetkellä lakonuhkaa.

RAU ilmoitti eilen alkuillasta, että pääkaupunkiseudun lähiliikennettä ajavat veturinkuljettajat eivät saapuisi aamuyöllä ja aamulla alkaviin työvuoroihin. Työnseisauksesta olisi aiheutunut merkittävää haittaa tämän aamun työmatkaliikenteelle.

Lähiliikenne sujui aamulla normaalisti

Pääkaupunkiseudun junaliikenne sujui aamulla ongelmitta, kerrottiin VR:n viestinnästä aamuseitsemän jälkeen. VR:n mukaan työntekijät ovat saapuneet aamulla töihin.

Työnseisaukseen olisi osallistunut noin 300 veturinkuljettajaa. Jos seisaus olisi toteutunut, he eivät olisi saapuneet tänään kello 3–9 alkaneisiin työvuoroihin.

Työnseisaus olisi koskenut kaikkia pääkaupunkiseudun lähijunia Riihimäelle asti. Kaukoliikennettä lakko ei olisi koskenut.

Taustalla kiista työvuorojen ilmoittamisesta

Peruuntuneen lakon taustalla on kiista siitä, miten työvuoroista ilmoitetaan niin sanottuja heittovuoroja tekeville kuljettajille.

Voimassa olevan työehtosopimuksen mukaan "heitossa" olevalle työntekijälle on arkisin ilmoitettava työvuoro viimeistään työvuoroa edeltävänä päivänä kello 17 ja viikonloppuisin viimeistään edeltävänä perjantaina. Työvuoron ajankohtaa ei siis tiedä etukäteen eikä sitä, onko työvuoroa ylipäätään.

Tähän asti työvuorot on ilmoitettu tekstiviestillä.

VR:n uuden tulkinnan mukaan ilmoittamisvelvollisuus täyttyy sillä, että työnantaja asettaa työvuorot uuteen järjestelmäänsä nähtäville, RAU kertoi.

RAU:n Lajusen mukaan VR oli ilmoittanut, että uusi systeemi tulee käyttöön maanantaina.

–  Jouduttaisiin ravaamaan työnantajan tietojärjestelmissä jatkuvasti katsomassa, onko seuraavana päivänä töitä vai ei, Lajunen sanoi eilen STT:lle.

RAU pitää menettelyä työehtosopimuksen vastaisena.

Työehtosopimuksen vastapuoli Palvelualojen työnantajat Palta piti veturinkuljettajien suunnittelemaa lakkoa laittomana.

Paltan mukaan VR on vain päättänyt siirtyä käyttämään vuoroista ilmoittamiseen erillistä sovellusta tekstiviestin sijaan.

–  Ilmoitus tulee kuitenkin myös jatkossa veturinkuljettajien puhelimeen, Paltan neuvottelujohtaja Janne Laitinen sanoi tiedotteessa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi