Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

HELSINKI

Matkayhtiön Thomas Cookin konkurssin johdosta Lapin-matkailu ei kasva tänä jouluna, mutta koko talven ulkomaisten matkustajamäärien odotetaan jatkavan kasvua, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

–  Meillä on tässä kohtaa hyvät näkymät kauteen. Aasian suunta vetää edelleen. Kysyntää on maailmanmarkkinoilla niin laajalti, että aina löytyy muuta kysyntää, joka korvaa mahdollisesti menetettyä brittisektoria.

Lapissa rekisteröitiin 1,3 miljoonaa yöpyvää ulkomaista turistia viime marras-huhtikuussa. Brittien osuus näistä talvimatkailijoista oli runsas viidennes. Thomas Cookin konkurssin on alustavasti arvioitu rokottavan talvisesongin brittisaapujista kymmenyksen.

–  Suurin vaikutus on päivämatkustajissa. He eivät korvaannu toisen yhtiön asiakkailla vaan jäävät kokonaan pois.

Sen sijaan ainakaan hiihtokeskuksia Thomas Cookin konkurssi ei hetkauta suuresti, arvioi Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.

–  Brittejä on paljon Lapissa, mutta rinteisiin tulevien osuus on sen verran pieni, että kun sieltä ottaa yhden yhtiön pois, en usko, että se näkyy merkittävästi.

Korvaavia yhtiöitä löytynyt aiemminkin

Brittien ohella Thomas Cookin konkurssi rokottaa lähinnä Ranskasta saapuvien matkaajien määrää. Lappiin on kuitenkin pyritty järjestämään korvaavia lentoyhtiöitä. Sanna Kärkkäinen uskoo aiempien kokemusten, esimerkiksi lentoyhtiö Monarchin konkurssin perusteella, että markkinat hoitavat asian.

–  Lappi on niin vetovoimainen tuote, että uudet operoijat löytyvät nopeasti, hän sanoo.

Viime vuosina ulkomaisten majoittujien määrä on kasvanut noin kuuden prosenttiyksikön vuositahtia. Tänä talvena kasvun odotetaan taittuvan, mutta sitä odotetaan silti muutaman prosenttiyksikön verran. Uusien lentoyhteyksien myötä Kärkkäinen uskoo lupaaviin näkymiin myös tulevaisuudessa.

–  Jos päivävieraat korvaantuvat asiakkailla, jotka yöpyvät useamman yön, tilanne ei ole dramaattinen vaan lähtee kehittymään jopa parempaan suuntaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset