Löytötavarapalvelu hävisi erikoisen kiistan – lentokoneesta löytyneet yli 400  000 euroa kuuluvat hovioikeuden mukaan valtiolle

HELSINKI

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina löytötavarapalvelun valituksen jutussa, jossa Finnairin koneesta löytyi yli 400  000 euroa. Aiemmin myös käräjäoikeus oli katsonut, että rahat kuuluvat valtiolle.

Kyse oli tapahtumista lokakuussa 2009. Finnairin kone oli lähdössä Madridista Helsinkiin, kun koneesta poistettiin kiinalainen matkustaja, jonka ruumassa olleista matkatavaroista oli löytynyt runsaasti rahaa.

Sen jälkeen kun nainen oli poistettu, lentokoneen henkilökunta löysi tämän paikalta kassin. Helsinki-Vantaalla henkilökunta toimitti kassin lentokentän poliisille, joka löysi sen sisältä liki 410  000 euroa käteistä rahaa. Rahat oli kätketty sipsipurkkeihin ja suklaalevyjen kääreisiin.

Poliisi epäili naista törkeästä rahanpesusta, ja rahat siirrettiin keskusrikospoliisin (KRP) tilille. Laukku puolestaan toimitettiin Vantaan löytötavaratoimistoon.

Nainen ei noutanut rahoja

Rahanpesututkinta kuivui kasaan, koska Kiinan viranomaiset eivät olleet yhteistyöhaluisia. KRP lopetti esitutkinnan vuonna 2013, ja samalla rahoja koskenut takavarikko kumottiin.

Pakkokeinolain mukaisesti KRP ilmoitti Kiinaan toimitetulla asiakirjalla naiselle, että tämän pitää noutaa omaisuutensa kolmen kuukauden kuluessa tai tämä menettää sen. Nainen ei noutanut varoja, jotka jäivät KRP:n haltuun.

Suomen Löytötavarapalvelu vaati oikeudessa, että valtio luovuttaa rahat sille säilytettäväksi löytötavarana omistajan lukuun. Oikeuden oli ratkottava, voidaanko varoja pitää löytötavarana ja kenelle ne lopulta kuuluvat.

Hovioikeus katsoi, että rahoja oli käsiteltävä löytötavarana ja tarkemmin vielä niin kutsuttuna laitoslöytönä, koska ne löytyivät julkisen liikenteen lentokoneesta. Oikeuden mukaan poliisille toimitetun löytötavaran omistusoikeus siirtyy kuitenkin valtiolle, ei löytötavaratoimistolle. Näin ollen se hylkäsi Suomen Löytötavarapalvelun vaateen.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset