Maahanmuuttajavanhempien lapsilla on suomalaistaustaisia lapsia suurempi riski kuolla syöpään – tutkijan mukaan äidin syntyperällä suurin vaikutus

HELSINKI

Maahanmuuttajavanhempien lapsien riski kuolla syöpään on suurempi kuin suomalaistaustaisilla, selviää Suomen Syöpärekisterin, Helsingin yliopistollisen sairaalan Husin ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

Riskiä kuolla syöpään mitattiin elossaololuvulla. Luku kertoo, kuinka suuri osa lapsista elää viisi vuotta syövän toteamisen jälkeen.

Jos vanhemmat olivat suomalaistaustaisia ja syntyneet Suomessa, oli luku hieman yli 80 prosenttia. Jos isä tai äiti oli ulkomaalaistaustainen ja syntynyt ulkomailla, luku oli noin 70 prosenttia.

Suomen Syöpärekisterin väitöskirjatutkija ja Husissa lastentauteihin erikoistuva lääkäri Anniina Kyrönlahti kertoo tiedotteessa, että äidin syntyperällä näyttää olevan suurin vaikutus kuolleisuuseroihin. Sen sijaan sosioekonominen asema ei selittänyt syöpäkuolleisuuden eroja.

Tutkimuksessa sanotaan, että maahanmuuton lisääntyessä on tärkeää selvittää kuolleisuuserojen syitä ja kaventaa terveyseroja.

Kyrönlahden mukaan esimerkiksi kulttuuri- ja kielierot voivat selittää eroja kuolleisuudessa.

–  Tulkkipalveluita käytetään jo nyt hoidon tukena, mutta kulttuuri- ja kielierot tulisi ottaa vielä vahvemmin huomioon, kun keskustellaan maahanmuuttajaperheiden kanssa lasten syöpähoidoista ja seurannasta, Kyrönlahti kertoo.

Tutkimusaineisto käsitti yli 4  400 alle 20-vuotiasta, jotka olivat vuosina 1990–2009 sairastuneet syöpään. Tiedot kerättiin Suomen Syöpärekisteristä, Tilastokeskukselta ja Väestörekisterikeskukselta.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset