Mediatietojen mukaan keskusta junaili Outi Antilan yllätysnousun Kelan johtoon

HELSINKI

Kansaneläkelaitoksen (Kela) pääjohtajaksi on nousemassa tiistaisella valinnalla sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila. Kelan valtuutetut valitsivat hänet, vaikka Kelan työvaliokunta oli esittänyt finalistikaksikoksi professori Lasse Lehtosta ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa Hanna Tainiota.

Mediassa on esitetty, että yllätystuloksen takana oli keskustan järjestämä operaatio. Tainio oli SDP:n ehdokas.

Helsingin Sanomat kertoo, että SDP:lle tuli täytenä yllätyksenä, että keskusta saattaa olla junttaamassa Antilaa Kelan johtoon.

HS:n mukaan keskustalaiset pelkäsivät, että maakuntien keskustapiireissä nousisi raivo, jos Tainio tulisi valituksi Kelan johtoon kokoomuslaisen Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman ja sitoutumattoman Nina Nissilän rinnalle.

Verkkouutisten mukaan Kelan valtuutettu, keskustan kansanedustaja Markus Lohi oli operaation käynnistäjä. Lohi sanoi STT:lle, että hän yksinkertaisesti pyrki mahdollisista käytettävissä olevista ehdokkaista valitsemaan parhaan Kelan johtoon.

–  Kelan valtuutetulla on vapaat kädet valita niistä, jotka täyttävät kelpoisuusvaatimukset. Voi olla niinkin, että arviot henkilöistä saattavat muuttua matkan varrella. Hyvin erilaisia näkemyksiä oli työvaliokunnassa, joten en näe tätä ongelmana, hän sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Antila oli kuuden kärkiehdokkaan joukossa. Hän on aiemmin toiminut Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitossa (MTK).

Rinne: Kelan valtuutetuilla on valta asiassa

HS:n mukaan keskusta käänsi lopullisesti kelkkansa maanantaina ja päätti tukea Antilaa. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tapasi pääministeri Antti Rinteen (sd.) maanantai-iltana ja kertoi keskustan kannan muuttuneen.

Tiistaina valtuutettujen yleiskokouksen alettua demarit kuulivat keskustalaisten ja kokoomuslaisten supattelevan, että myös perussuomalaiset tukevat Antilaa.

Rinne kommentoi keskustan lipeämistä hallitusrintamasta pääjohtajavalinnassa sanomalla STT:lle, että Kelan valtuutetuilla on valta päättää asiasta.

Lohi sanoi, ettei häntä ole lähestytty asiassa demareiden suunnasta valinnan jälkeen.

–  Itse lähden siitä, että valinta on tehty ja annetaan täysi tuki tulevalle pääjohtajalle.

Pääjohtajavalinnan vahvistaa presidentti.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi