Pääministeri Rinne lupaa, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan –  hallitusta vaadittiin kyselytunnilla turvaamaan postilaisten palkat

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinne (sd.) lupaa, että 700 pakettilajittelijan työehdot turvataan. Rinteen mukaan hallitus aikoo lisäksi huolehtia, että työehtosopimusshoppailu loppuu Suomessa.

Myös omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuutti, ettei hallitus hyväksy palkanalennuksia.

–  Palkkojen taso säilytetään vähintäänkin nykyiselläään. Se on lähtökohta, hän sanoi eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

Hänen mukaansa tavoite koskee kaikkia, ei pelkästään 700:aa pakettilajittelijaa.

Postin työehtokiista on jumittunut kysymykseen 700 pakettilajittelijan kohtalosta. Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei hyväksy siirtoa.

Postin työehtokiista nousi kyselytunnilla ykkösaiheena esiin perussuomalaisten esittämänä. Puolue vaati, että hallitus huolehtii postilaisten palkkojen turvaamisesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kysyi myös, miksi Paatero on kierrellyt ja kaarrellut vastauksissaan toimittajille pakettilajittelijoiden siirrosta.

Paatero totesi, että päätöksen pakettilajittelijoiden siirrosta Teollisuusliittoon teki Postin hallitus, ja ministeri sai tiedon siirrosta ja sen ajankohdasta vasta jälkikäteen.

–  Tässä kohtaa ei ollut tietenkäään mahdollista tehdä mitään.

Myös Rinne sanoi, että 700 ihmistä siirrettiin toisen työehtosopimuksen piiriin ilman, että hallitus tiesi siitä konkreettisesta päätöksestä.

Paateron mukaan nyt voidaan kuitenkin ottaa askel eteenpäin, kun PAU ja Posti ovat pyytäneet neljää arvovaltaista selvityshenkilöä tukemaan Postin kiistan ratkaisemista. Paatero kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa juuri ennen kyselytuntia.

"Hallitus pysäytti 9 000 työntekijän siirron"

Rinne korosti, että Postin aikeet tehdä isoja muutoksia olivat nähtävillä jo keväällä ennen eduskuntavaaleja.

–  Kesällä kun hallitus aloitti, ensimmäinen tieto oli, että tullaan siirtämään koko PAUn sopimuksen piirissä oleva väki Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen sopimukseen, mikä olisi tarkoittanut sitä, että yli 9  000 ihmisen työehdot olisivat heikentyneet 30–50 prosenttia. Tämä estettiin hallituksen toimesta yksiselitteisesti.

Kokoomuksen Arto Satonen kysyi, luovutaanko nyt yhteiskunnalle, kansalaisille ja yrityksille haitallisista tukilakoista sillä aikaa, kun selvityshenkilöt tekevät työtään.

Paateron mukaan jää nähtäväksi, mikä ammattiliittojen reaktio selvitysryhmästä on käynnissä oleviin tai suunnitteilla oleviin tukilakkoihin.

–  Ne eivät ole meidän päätettävissä täällä, vaan niistä päättävät ammattijärjestöt.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset