Näin korjataan Kela ja TE-toimistot – tukien suossa kahlannut Tinna Pehkonen listasi viisi asiaa, jotka auttaisivat työtöntä tekemään keikkatöitä

Tinna Pehkonen tietää, millaista on elää tukien varassa. Hänellä on siitä vuosien kokemus niin opiskelijana kuin työttömänäkin.

Kafkamaisin hetki, johon hän on byrokratian rattaissa joutunut, tapahtui tämän vuoden keväällä. Hän oli kuullut, että on mahdollista työttömänä kokeilla yrittämistä neljän kuukauden ajan, ilman että työttömyystuet katkeavat.

– Ajattelin, että alan sivutoimisesti tehdä ja myydä käsitöitä. Olin ollut vuoden verran työttömänä ja hakenut paljon töihin, mutta en ollut päässyt. Rahatilanne oli tosi huono, eikä tee pääkopallekaan hyvää olla vain kotona.

Hän ajatteli myös, että yrittäjyys mahdollistaisi blogilla tienaamisen. Masentunut mutsi -blogi oli ollut vain harrastus, mutta ehkä sillä voisi saada rahaa tekemällä yhteistyötä mainostajien kanssa.

– Se oli myös mielenterveystyötä minulle. Kun olet pitkään työttömänä, alat nopeasti tuntea itsesi arvottomaksi.

Mutta ei yrittäjyyttä niin vain kokeilla. Kesti kuukauden, ennen kuin TE-toimisto sai käsiteltyä Pehkosen ilmoituksen siitä, että hän haluaisi mukaan yrittäjyyskokeiluun.

Sen jälkeen virkailija teki Pehkoselta kysymättä päätöksen, että hänen yritystoimintansa oli alkanut jo vuosi sitten, kun hän oli perustanut blogin. Tämän takia katkaistiin työttömyysetuudet, sillä Kela tarvitsi TE-toimistolta selvityksen, oliko Pehkosella niihin oikeutta. Hänhän oli yrittäjä.

Kun asia saatiin selvitettyä, tuli uusi takaisku. Pehkonen oli saanut osa-aikatyötä nuorisotalolta, mutta kaupungin tietoliikenneongelmien takia palkanmaksu viivästyi. Kela kieltäytyi maksamasta työttömyyskorvausta ennen kuin palkkakuitti oli toimitettu.

– Olin sitten pari kuukautta ilman rahaa. Jouduin hakemaan toimeentulotukea. Sekin perittiin myöhemmin takaisin.

Nyt Pehkonen on kokopäivätöissä päiväkodissa ja nauttii siitä, että palkka kilahtaa tilille säännöllisin väliajoin.

– Olen suunnitellut, että ostan itselleni vihdoin ehjiä pikkuhousuja! Kun on työttömänä, joutuu aina tinkimään jostain. Lapselle olen yrittänyt saada ehjät vaatteet. Äitinä sitä aina jättää ostamatta jotain itselleen ja ostaa lapselle sen sijaan.

Pyysimme Pehkosta kertomaan, mitä Kelan ja TE-toimistojen toiminnassa pitäisi muuttaa.

Alla on Tinna Pehkosen korjauslista.

1. Nopeampia päätöksiä

Kun virastot eivät tee päätöksiä kohtuullisessa ajassa, se rasittaa asiakkaan hermoja ja lompakkoa. Siksi Pehkonen haluaisi lisää työntekijöitä sekä Kelaan että työvoimatoimistoon.

Pehkosen piti korvata yksi tuki toisella: kun työttömyyskorvausta ei tullut, piti hakea toimeentulotukea. Se taas perittiin seuraavasta työttömyystuesta takaisin.

– Tukien takaisinperinnästä ei voinut mitenkään neuvotella, että sen maksaisi vaikka erissä. Kun 250 euroa häviää yhtäkkiä tililtä, se on pienituloiselle tosi vaikea paikka.

TE-toimisto vastaa:

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen ymmärtää Tinna Pehkosen kokemuksia, mutta muistuttaa, että laki työttömyysturvasta on tiukka. Selvityksiä joudutaan vaatimaan. Keväällä ja kesällä käsittelyssä on ollut ruuhkaa.

– Olen ehdottomasti samaa mieltä, että työttömyysturvaa koskevat päätökset pitäisi tehdä niin nopeasti kuin mahdollista. Tämän turvaamiseksi esimerkiksi Uudenmaan TE-toimisto lisäsi työttömyysturvayksikössä työskentelevien määrää.

2. Selkeämmät säännöt

Kun Pehkonen haki yrittäjyyskokeiluun, hän törmäsi siihen, että päätöksiä tekevät työntekijätkään eivät tienneet, mistä on kyse. Jokainen virkailija vastasi eri lailla, vaikka kysymys oli sama.

– Ei riitä, että kysymykseen saa vastaukseksi "en tiedä" tai "ehkä", kun on kyse ihmisen toimeentulosta.

Jo ennen yrittäjyyskokeilua hän oli joutunut tappelemaan Kelan kanssa asumistuesta. Kämppiksen kanssa asuvana hän oli kysynyt, tarvitseeko Kelalle toimittaa erilliset vuokrasopimukset. Vastaus oli, että ei tarvitse.

Lopulta kuitenkin kävi ilmi, että neuvo oli ollut väärä. Koska asian selvittely oli kestänyt kuukausia, häneltä perittäisiin takaisin 700 euron edestä asumistukia. Summaa kohtuullistettiin 250 euroon, mutta tapaus jäi silti kaivelemaan Pehkosta. Jos virhe tapahtuu, asiakas maksaa, vaikka hän toimisi täsmälleen Kelan ohjeiden mukaan.

TE-toimisto vastaa:

Yrittäjyyskokeilu, johon Pehkonen osallistui, aiheutti viranomaisille päänvaivaa, koska sen soveltamiseen ei ollut ohjeita. Sama kävi aktiivimallin kanssa, kun TE-hallinto ei osannut sanoa, mikä kelpaa aktivoinniksi ja mikä ei.

Jarmo Ukkonen on samaa mieltä siitä, että virkamieskunta pitäisi perehdyttää uusiin asioihin jo etukäteen, jotta ohjeistus olisi oikeaa.

– Valitettavan usein erilaiset päätökset ja lakimuutokset pamahtavat kentälle vaillinaisin ohjein.

3. Keikkatyön tekemisestä helpompaa

Osa-aikaisesti töitä tekevä voi saada soviteltua työttömyysetuutta. Palkkakuitin odottelu saattaa kuitenkin viivästyttää tukien maksua jopa puolitoista kuukautta. Näin kävi Pehkoselle, kun työnantajan it-ongelmien takia palkanmaksu oli myöhässä.

– Kysyin, eikö se riittäisi, että ilmoitan itse tuntini ja paljonko tulen saamaan palkkaa, ja sitten vaikka palautan ylimääräisen, jos olen laskenut väärin. Vastaus Kelasta oli että ei, palkkakuitti on oltava.

– Olen kuullut, että jos tekee osa-aikatöitä yhdessä paikassa, se sujuu ihan ok Kelan kanssa. Mutta jos teet keikkaa useammassa työpaikassa, kaikki menee sekaisin.

Pehkonen on miettinyt, että perustulo voisi olla yksi ratkaisu. Silloin saisi tienata vapaasti ylimääräistä. Nykyinen systeemi ei kannusta tekemään töitä keikkaillen tai osapäiväisesti, vaikka se voisi pidemmällä tähtäimellä parantaa ihmisen työllistymismahdollisuuksia.

– Tuntuu, että pitää joko olla täysin työtön tai kokopäiväisesti töissä, että se kannattaa.

Kela vastaa:

Kelan lakimies Eeva Vartio sanoo, että työttömyysetuutta on mahdollista saada ennakkomaksuna tällaisessa tilanteessa.

– Kela tekee arvion tuloista ja maksaa työttömyysetuuden arvion perusteella, kun asiakas toimittaa selvityksen työsuhteen kestosta, päivittäisistä työtunneista ja bruttopalkasta.

Hän myös toteaa, että esimerkiksi asumistukiasiassa Kelan tehtävä ei ole ottaa kantaa siihen, millaiset vuokrasopimukset asiakkaiden kannattaa tehdä.

– Tarvittaessa neuvomme, miten erilaiset vuokrasopimukset vaikuttavat tuen määräytymiseen.

4. Enemmän porkkanaa kuin keppiä

Pehkonen oli tosi vihainen, kun virkailija vihjasi, että hänellä oli varmasti ollut jo aikaisemmin tuloja blogistaan ja käsitöistään.

– Tuntui nöyryyttävältä ja epäreilulta, että heti epäillään huijaamisesta, kun yrittää tehdä jotain elantonsa eteen.

– En ollut laittanut virkailijalle edes blogin nimeä, vaan hän oli minun nimeäni googlaamalla löytänyt sen ja vetänyt omat johtopäätöksensä.

Syytökset ja tukien kanssa säätäminen jättivät pahan maun suuhun.

– Tuli olo, että ihan sama, en sitten tee yhtään mitään. Ajattelin, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hakea kokopäivätyötä ja siinä ohessa sitten vaikka hankkia toiminimi. Mutta työttömänä ollessa yrittäjyys ei onnistu.

Häntä ärsyttää se kuvitelma, että työttömät eivät halua töihin. Aktiivimallia hän pitää huonona vitsinä.

– Se rankaisee ihmisiä siitä, että he eivät työllisty. Rahaa otetaan pois syistä, joihin ihminen ei välttämättä pysty itse vaikuttamaan.

Kela vastaa:

Eeva Vartio muistuttaa 300 euron suojaosasta. Sen verran työtön voi ansaita kuussa, ilman että se vaikuttaa etuuden määrään. Sen jälkeenkin jokainen palkkana maksettu euro vähentää etuutta vain 50 senttiä.

5. Vähemmän ilmaistyöpaikkoja

Pehkonen on ollut useita kertoja työharjoittelussa TE-toimiston kautta, mutta se ei ole koskaan poikinut oikeaa palkallista työpaikkaa. Nykyisen työnsä hän löysi tutun ihmisen kautta.

– Harjoittelijat toimivat yrityksille vain ilmaistyövoimana.

Oikeasti hyödyllisiin koulutuksiin taas on vaikeaa päästä. Pehkonen joutui hakemaan kolme kertaa, ennen kuin pääsi TE-toimiston yrittäjyyskurssille.

Siitäkään ei ole apua, jos puolet kokeiluajasta kuluu asioiden selvittelyyn virastojen kanssa.

– Korvakorujen myynnistä voittoa tuli vähän päälle satanen. Sehän ei ole mitään siihen verrattuna, mitä olisi voinut tienata, jos olisin voinut keskittyä pelkästään siihen.

Onneksi sentään yrittäjyyskokeilun lopettaminen sujui helposti, jos ei oteta lukuun sitä, että Pehkonen joutui jälleen odottamaan asiansa käsittelyä yli kuukauden ajan.

TE-toimisto vastaa:

Jarmo Ukkonen puolustaa työharjoitteluja sillä, että moni pääsee niiden avulla työhön kiinni tai tutustumaan uuteen alaan.

– TE-toimisto ei missään tapauksessa tue mitään ilmaistyövoimaharjoitteluja, vaan niillä pitää aina olla jokin peruste. Jos tällaisia nousee esiin, ne tutkitaan heti. Tukia myönnetään vain sellaisille työnantajille, jotka toimivat tässä asiassa oikein.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa