Harvinainen pneumokokkiepidemia Turun telakalla – 21 työntekijää sairastui keuhkokuumeeseen

TURKU

Noin kaksikymmentä telakkatyöntekijää on sairastunut Turussa vakavaan pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen. Ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks) kertoo, että kyseessä on suurin Suomessa toistaiseksi todettu telakkatyöhön liittyvä pneumokokkiepidemia.

Sairastuneita on hoidettu Tyksissä loppukesästä ja alkusyksyllä. Suurin osa hoidetuista on päässyt kotiin.

Tyksin mukaan sairastuneet ovat työskennelleet rakenteilla olevan laivan viimeistelyvaiheessa. Sairastuneiden joukossa on eri ammattiryhmiä, eri kansallisuuksia ja eri yritysten työntekijöitä.

Pneumokokkiepidemia leviää hitaasti

Pneumokokki aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita sekä vakavia sairaalahoitoa vaativia tauteja, kuten aivokalvontulehduksia, keuhkokuumetta ja verenmyrkytyksiä.

Pneumokokkitapaukset ovat tyypillisimmin yksittäisiä. Tarttuessaankaan pneumokokki ei leviä influenssan tavoin nopeasti.

Tyksin tiedotteen mukaan arvellaan, että tupakointi, suuri ihmismäärä sekä viimeistelyvaiheessa olevien laivojen olosuhteet lisäävät sairastumisriskiä. Jälkimmäinen liittyy Rintalan mukaan erityisesti ilman epäpuhtauksiin, kuten hitsaamisesta aiheutuvaan pölyyn.

–  Nämä todennäköisesti ovat riskitekijöitä, Rintala sanoo.

Telakan olosuhteiden yhteyttä tartuntoihin selvitellään nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Vastaavia tartuntatapauksia on aiemmin todettu ainakin Norjassa ja Pohjois-Irlannissa.

Turun telakalla aloitetaan rokotukset

Suomessa todetaan vuosittain keskimäärin 700–800 vakavaa pneumokokkitapausta. Valtaosa sairastuneista on iäkkäitä tai heillä on altistavia perussairauksia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vastaavia tapauksia on vuosittain 60–80. Tänä vuonna niitä on ilmoitettu 62.

Tapausten vuoksi Turun telakalla aloitetaan rokotukset ja tehostetaan käsihygieniaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset