Norjalaiskoirien osallistuminen agilityn MM-kisoihin Turussa näyttää epätodennäköiseltä

HELSINKI

Norjalaisten koirien osallistuminen agilityn MM-kisoihin Turussa ensi viikolla näyttää epätodennäköiseltä. Norjan kennelliiton nettisivuilla ilmoitetaan, että mestaruuskisoihin ei lähetetä koiria ja kielto on voimassa 23. syyskuuta asti. Suomen Kennelliittoon on kuitenkin kantautunut ristiriitaista tietoa asiasta.

–  Ensin tuli tieto, että he ovat päättäneet, että agilityn MM-kisoihin ei tule joukkuetta. Sitten tuli toinen tieto, että vielä maanantaina mietittäisiin, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen STT:lle.

Norjan elintarvikeviranomaisten on määrä antaa Norjan kennelliitolle suositus maanantaina ja jos se on sen tapainen, ettei tauti ole erityisen tarttuva, se saattaa Lehkosen mukaan vaikuttaa liiton päätökseen.

Matkustuskiellon taustalla on veristä ripulia koirissa aiheuttanut tauti, johon jo ainakin 26 norjalaiskoiraa on menehtynyt. Helsingissä sunnuntaiksi suunniteltu Puppy Parade-koiratapahtuma peruttiin Norjan tautiepidemian takia.

Lopullista vahvistusta osallistumisesta odotetaan

Kennelliitoon kuuluvan Suomen Agilityliiton järjestämät MM-kisat pidetään 19.–22. syyskuuta. Suomen delegaatti FCI:n agility-komissiossa Risto Ojanperä on siinä käsityksessä, että norjalaiset eivät ole osallistumassa MM-kisoihin Norjan kennelliiton sivuilla päivitettyjen tietojen perusteella. Norjan elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaiset tutkivat parhaillaan, mistä tauti on peräisin.

–  He ymmärtääkseni kertovat jotain töidensä tuloksesta, kun tutkimukset edistyvät, mutta todennäköisesti mitään näin lyhyellä ajalla ei pystytä tuomaan esille, mikä muuttaisi päätöstä. On ehkä enemmän huhuja, että jotain vielä mietitään, mutta luotamme Norjan kennelliiton ja norjalaisviranomaisten päätöksiin, hän sanoo STT:lle.

Lopullista vahvistusta asiaan odotetaan kuitenkin vielä. MM-kisojen lisäksi Suomessa järjestetään Ojanperän mukaan joka viikonloppu agility-kisoja, joihin myös ulkomaiset koirat voivat osallistua kunhan rokotukset ja muut terveysasiat ovat kunnossa.

Harri Lehkosen mukaan alkuvaiheen pelot norjalaisten koirien tautiepidemiasta ovat hieman lieventyneet uuden informaation ansiosta. Tauti ei näytä olevan kauhean tarttuvaa ja moni koira on selvinnyt hoitoon päästyään.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi