Norjan koirataudissa ei uusia kuolintapauksia – "hyvät mahdollisuudet selvitä ja toipua nopeasti"

HELSINKI

Ruokaviraston saamien tietojen mukaan Norjan koiratauti ei vaikuta erityisen herkästi tarttuvalta.

Norjan viranomaiset ovat Ruokaviraston mukaan kertoneet, että jos samassa kotitaloudessa on ollut monta koiraa, eläimistä usein vain yksi on sairastunut.

–  Se viittaa siihen, että kyseessä ei ole mitenkään erityisen herkästi koirasta toiseen tarttuva tauti, sanoo erikoistutkija Outi Simola Ruokaviraston tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaostosta STT:lle.

Viime viikolla kerrottiin, että Norjassa on kuollut useita koiria verisen ripulin jälkeen. Kaiken kaikkiaan kuolemantapauksia on ollut 26. Uusia ei ole viime päivinä ilmoitettu, Simola kertoo.

Simolan mukaan Ruokavirasto seuraa tilanteen kehittymistä. Sairastuneita koiria on edelleen ilmoitettu Norjan viranomaisille, ja niistä on tehty lisää aiempia tapauksia vastaavia bakteerilöydöksiä.

Taudin leviämisen tarkasta syystä ei ole vielä tietoa, eikä tapausten välille ei ole vielä löydetty selvää yhdistävää tekijää.

Hyvät toipumismahdollisuudet

Norjan elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaiset ovat tehneet taustakyselyä sairastuneiden koirien omistajille taudin luonteen selvittämiseksi. Vastauksia on saatu 60 sairastuneesta koirasta, joista 46 on nyt täysin terveitä.

–  Jos koira saadaan ajoissa eläinlääkärin hoitoon, sillä on hyvät mahdollisuudet selvitä ja toipua nopeasti, sanoo Simola.

Simolan mukaan Norjan elintarvike- ja eläinlääkintäviranomaiset odottavat asiasta lisätietoa loppuviikkoon mennessä.

Suomessa taudista ei ole havaittu merkkejä. Ruokavirasto suosittaa silti edelleen varovaisuutta vietäessä koiria Norjasta Suomeen tai Suomesta Norjaan.

Suomessa Kennelliitto on aiemmin kehottanut koiranomistajia korostettuun varovaisuuteen koirien kanssakäymisissä, kuten koirapuistoissa ja koirien kuonokontakteissa. Kyse oli liiton puheenjohtajan Harri Lehkosen mukaan äärimmäisestä varotoimesta, kunnes tilanteesta selviää lisää.

Helsingissä oli tarkoitus järjestää sunnuntaina koiranpentujen kulkue, jonka Facebook-tapahtumasta oli kiinnostunut yli kymmenen tuhatta ihmistä. Helsinki Puppy Parade päätettiin kuitenkin keskiviikkona perua Norjan tautiepidemian takia. Järjestäjät ilmoittivat Facebookissa, että riskit tapahtuman järjestämiseen ovat liian suuret, kun tilanteesta on saatavilla vain vähän varmaa tietoa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset