Numerokoodi korvaa nimilaatat

Suomen poliisijärjestöjen liitto (SPJL) selvityttäisi, voitaisiinko poliiseja suojata maalittamiselta laajentamalla henkilön nimen korvaamista tunnistekoodilla, kuten numerosarjalla.

Nimet ovat jo poistumassa poliisien virka-asuista, kuten haalareista vaiheittain. Nimen korvaamisen koodilla työasuissa mahdollistava asetus annettiin viime syksynä.

Maalittamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa kohteeksi otetun henkilön toimintaan yritetään vaikuttaa esimerkiksi uhkailemalla tai levittämällä tämän yksityiselämään liittyviä tietoja.

SPJL:n puheenjohtaja Jonne Rinne sanoo, että nimen korvaamista koodilla voitaisiin selvittää esimerkiksi virkamerkkien osalta.

Poliisin on pyydettäessä lain mukaan esitettävä virkamerkkinsä, kun se on mahdollista tehtävää vaarantamatta.

– Tarve selvitykselle on ollut esillä keskusteluissa liitossa ja myös Poliisihallituksen kanssa käydyissä keskusteluissa.

Rinteen mukaan kyse on ollut epävirallisista keskusteluista, eikä varsinaista esitystä ole tehty.

Sisäministeriön vt. osastopäällikkö Katriina Laitinen sanoo, että nimen poistaminen virkamerkeistä vaatisi oikeudellisen arvioinnin tekemistä.

Keskusjärjestö Akavan maaliskuussa tekemään kyselyyn vastanneista SPJL:n jäsenistä joka kolmas kertoi joutuneensa maalittamisen kohteeksi viimeisen viiden vuoden aikana. Akava ja SPJL ovat vaatineet maalittamisen kriminalisointia.

– Työhön liittyvä häirintä ja maalittaminen ovat uhka oikeusvaltiolle. Niiden yleistymiseen on puututtava nyt rikoslain avulla, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi tiedotteessa huhtikuussa.

Rinne sanoo, että maalittamiseen syyllistyvien aiheuttama haitta on näiden määrää suurempi.

– 99 prosenttia ihmisistä käyttäytyy todella fiksusti. Maalittamista tekevä porukka on pieni, mutta työtä hankaloittava.

Nimen sijaan numerosarjalla varustettuja virka-asuja alkaa näkyä katukuvassa kesän aikana.

– Poliisiyksiköissä valmistellaan oman henkilöstön ”koodittamista” ohjeiden mukaisesti. Nopeimmat ovat jo ehtineet tehdä tilauksen uusista numerotunnisteista. Kenttätyössä numerotunnisteita ei vielä juuri näy, mutta kesän aikana niiden käyttö tulee yleistymään, arvioi poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta.

SPJL:n Rinne sanoo, että yksittäisen poliisin henkilöllisyys pitää olla tarpeen vaatiessa selvitettävissä jälkikäteen, vaikka nimi ei olisi tehtävää suoritettaessa nähtävissä.

– Kyse on siitä, onko kansalaisella jokaisen tapauksen yhteydessä oltava oikeus tietää henkilön nimi. Esimerkiksi verotuspäätöksissä päätöksentekijäksi on mainittu virkailijan sijaan Verohallinto, Rinne vertaa.

Rinne muistuttaa, että yksittäisen poliisin toimintaa ja liikkeitä voidaan jälkikäteen selvitellä esimerkiksi haalarikameroiden taltioiman kuvan avulla.

Poliisihallitus tiedotti maaliskuussa aloittavansa haalarikameroiden valtakunnallisen käytön kevään aikana.

Haalarikameroita on kokeiltu Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilla.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa