Omaa teknologiaa hyödyntävä taksisovellus aloittaa toimintansa Suomessa – hyvät arvostelut tuovat taksiyrittäjälle kyytejä

Taksien tilaamiseen tarkoitettu mobiilipalvelu Yango aloittaa myös Suomessa.

Palvelu tunnetaan tällä hetkellä 13 maassa nimellä Yandex. Taxi, mutta Suomessa se aloittaa Yango-tuotemerkin nimellä perjantaiaamuna. Lähtöhinnaltaan kolme euroa maksavat kyydit ovat aluksi tarjolla Helsingissä.

Yango käyttää toiminnassaan omaa teknologiaansa, kuten omia karttoja, navigaatiota ja tekoälyyn perustuvaa tilaustenjakojärjestelmää.

–Sen avulla voimme hyödyntää kuljettajia tehokkaasti eikä heidän aikaansa kulu esimerkiksi odotteluun. Se mahdollistaa hintojen pitämisen alhaalla, kertoo yhtiön kansainvälisten palveluiden strategiajohtaja Aram Sargsjan .

Sargsjanin mukaan palvelu voi laajeta 3–4 muuhun suomalaiskaupunkiin, kunhan ensin selviää, miten sovellus otetaan vastaan pääkaupungissa.

Hän kehuu sovelluksen olevan markkinajohtaja monessa maassa. Suomessa sen suurimmat kilpailijat ovat Uber-taksipalvelu ja perinteiset taksiyritykset.

Ei omia autoja tai kuljettajia

Yangolla ei ole omia autoja tai kuljettajia. Se toimii yhteistyössä sellaisten paikallisten yhtiöiden ja kuljettajien kanssa, joilla on taksiliikennelupa.

Palveluun mukaan haluavat kuljettajat voivat Sargsjanin mukaan lähettää hakemuksen nettisivujen kautta tai tulla käymään yrityksen hub-toimistolle.

Muissa maissa kuljettajat ovat suhtautuneet hänen mukaansa sovellukseen myönteisesti.

–Kaupungissa on yleensä paljon kuljettajia, ja he tarvitsevat tilauksia. Kaikenlaiset tilaukset ovat heille tervetulleita.

Taksikyytiä haluava voi ladata Yango-sovellyksen älykännykkäänsä ja arvostella saamansa kyydin. Kuljettajat, joilla on hyviä arvosteluja, saavat järjestelmältä enemmän kyytejä kuin muut.

Matkustaja saa tiedon matkan hinnasta jo tilaushetkellä.

Venäjällä perustettu yritys, Hollantiin rekisteröity

Yango-mobiiliaplikaatiota operoi Hollantiin rekisteröity yritys Yandex.Taxi B.V.

Yandexin toiminta alkoi Venäjällä 21 vuotta sitten, ja nyt se on yksi Euroopan suurimmista IT-alan yrityksistä.

Yhtiön tiedotteen mukaan Yandex-taksipalvelussa on ollut vuodesta 2011 mukana 900 000 kuljettajaa ja yli 36 miljoonaa käyttäjää.

Yhtiö listattiin NASDAQ-pörssiin vuonna 2011. Yandexin datakeskusverkostoon kuuluu yli 100 000 palvelinta, joista kuuluisin sijaitsee Mäntsälässä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi