Tukes alkaa selvittää Lappeenrannan kiihdytysajokuolemaa – Onnettomuustutkintakeskus ei tutki

HELSINKI

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei aloita tutkintaa Lappeenrannan huippunopeustapahtumassa sattuneesta onnettomuudesta. Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kuitenkin ryhtyy selvittämään tapausta.

Vuonna 1988 syntynyt mies kuoli ulosajossa Lappeenrannassa kiihdytysajoissa sunnuntaina.

Tukes ilmoitti tekevänsä asiasta selvityksen kuluttajaturvallisuuslain perusteella.

Lappeenrannan tapahtumaan osallistuneet kuljettajat olivat allekirjoittaneet vastuuvapauslomakkeen. Lomake ei HS:n mukaan kuitenkaan vapauta järjestäjää vastuusta.

Otkes ei yleensä tutki onnettomuuksia, joiden selvittämisellä ei ole yksittäistapauksia yleisempää merkitystä turvallisuudelle.

–  Kyseessä on extreme-laji. Jos toimitsijoille tai yleisölle olisi sattunut jotain, tilanne olisi toinen, perusteli Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi päätöstä olla aloittamatta tutkintaa.

Tukes tutkii omasta aloitteestaan

Poliisi ei epäile onnettomuuteen liittyvän rikosta. Tämä merkitsee sitä, että poliisi jatkaa asian käsittelyä kuolemansyyn tutkintana.

Tukesin ylitarkastaja Kari Koponen kertoi STT:lle, että Tukesilla olisi kuitenkin mahdollisuus tehdä asiassa tutkintapyyntö poliisille, jos nyt alkuun pistetty selvitys sellaisen tarpeeseen viittaa.

–  Tuo siis pätee yleisellä tasolla. Lappeenrannan tapauksesta on vielä liian aikaista sanoa mitään, Koponen täsmensi.

Hänen mukaansa Tukes ei ole aiemmin tehnyt tutkintapyyntöä poliisille tutkimistaan tapauksista.

Koposen mukaan Tukes teki päätöksen sunnuntain turman tutkimisesta oman harkintansa perusteella, ei minkään muun tahon pyynnöstä tai kehotuksesta.

Koposen mukaan ei ole kovin yleistä, että Tukes lähtee selvittämään moottoriurheiluun liittyvää tapausta.

–  Tänä vuonna niitä taitaa olla nyt kolme.

Tukesilla on Koposen mukaan mahdollisuus antaa ensinnäkin kehotuksia ja suosituksia, jos sen tutkimissa tapauksissa sellaisiin aihetta ilmenee.

–  Pyrimme toimimaan hyvässä yhteistyössä, jotta vastaavaa ei toistuisi, mutta viime kädessä pakkokeinotkin ovat Tukesin käytettävissä. Olisihan se vähän hassua, jos viranomainen vain tutkisi, mutta ei pystyisi oikeasti vaikuttamaan mitään.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi