Oppositio arvostelee hallituksen kaavailemia eläkekorotuksia – kokoomuksen Häkkänen pitää vappusatasta absurdina

PORI

Pääministeri Antti Rinne (sd.) joutui jälleen puolustelemaan eläkelupaustaan, kun uusi hallitus ja oppositio ottivat yhteen puheenjohtajatentissä Porin Suomi-Areenassa.

Hallitus aikoo korottaa kansaneläkkeen täyttä määrää 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

Pienimpien eläkkeiden on määrä nousta kymmenillä euroilla ensi vuoden alusta. Arviolta yli 600 000 eläkeläistä saisi jonkinlaisen korotuksen.

Oppositiopuolue kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan ikääntyvästä väestöstä ja eläkejärjestelmästä huolehtiminen edellyttäisi kuitenkin tiukkaa taloudenpitoa.

Hän sanoi, että Rinteen vappusatanen oli absurdi lupaus jo ennen vaaleja.

– Nyt kun näyttää siltä, että se ei toteudu, niin totta kai, äänestäjien pitää kysyä, onko ihan aiheellisesti asiat mennyt. Kokoomuksen mielestä ei ole mennyt, Häkkänen sanoi.

Suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää ymmärrettävänä sitä, että SDP suuntasi vaalilupauksia eläkeläisiä kohtaan.

– Puhuttiin sitten vappusatasesta tai puhuttiin siitä, että kaikkien vaalien alla demarit laittavat (kansanedustaja Kimmo) Kiljusen lupaamaan taitetun eläkeindeksin poistamista ja mitään tästä ei koskaan vaalien jälkeen tapahdu, Halla-aho sanaili.

Puhe vappusatasesta alkoi, kun viime vuoden vappuna Rinne julisti ajavansa pieniin eläkkeisiin sadan euron korotusta.

Talouskehitys näyttää seuraavan korotuksen ajan

Rinne vastasi terhakkaasti opposition kritiikkiin.

Rinne katsoo, että eläkekorotuksilla korjataan eläkejärjestelmän ongelmia. Hän toisti aiemmat sanansa siitä, että luvattu sadan euron korotus toteutuu useamman vuoden ohjelman kautta. Hän ei kuitenkaan suostunut yksilöimään, milloin seuraavat korotukset tehdään.

– Seuraava osa on sitten, kun nähdään, miten talous kehittyy, Rinne sanoi.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sitoisi seuraavien korotusten toteuttamisen työllisyysasteen nousuun.

– Jos me pääsemme vähintään 75 prosenttiin, niin silloin voi myös keskustella siitä, onko mahdollista edelleen korottaa eläkkeitä, Henriksson sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolestaan ihmetteli Häkkäsen ja Halla-ahon kommentteja ja arvioi heidän ylenkatsovan pienituloisten eläkeläisten tarvetta saada parannuksia eläkkeisiin.

– Nyt sentään tehdään selkeitä parannuksia kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten toimeentuloon tavalla, joka hyödyttää ikäihmisten joukossa niitä pienituloisia naisia, jotka eivät ole pystyneet tekemään pitkää työuraa, Andersson sanoi ja keräsi Porin torille saapuneelta yleisöltä aplodit.

Lomailevat Orpo ja Sipilä jättivät tentin väliin

Puheenjohtajien tentissä ei kuultu kovin uusia avauksia, vaan aiheet pyörivät kesän aikana puhuttaneissa teemoissa, kuten aktiivimallin leikkurin purkamisessa.

Puheenjohtajilta tentattiin myös kantoja uutiseen Irakin mahdollisesti karkottamista suomalaislapsista, joilla Irakin ulkoministeriön mukaan olisi yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin. Pääministeri Rinne sanoi, ettei suomalaisilla viranomaisilla ole varmuutta, keitä Irakista on mahdollisesti lähtenyt ja onko suomalaisia edes matkassa. Ulkoministeriö selvittää tapausta.

Sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että keskustan Juha Sipilä olivat jättäytyneet Suomi-Areenan tentistä pois. Orpoa sijaisti Häkkänen ja Sipilää keskustan varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Kokoomuksesta ja keskustasta kerrottiin, että kumpikin poissaolleista puheenjohtajista oli lomalla, eikä siksi päässyt paikalle.

Sipilä on luopumassa keskustan puheenjohtajuudesta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. Ehdolla Sipilän seuraajaksi ovat Kulmuni, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja hartolalainen Jari Tasanen.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi