Satoja vuosia sitten uponnut Hahtiperän hylky löytyi parkkipaikan kaivutöissä Oulussa – arkeologin mukaan löytö on ainutlaatuinen

OULU

Oulussa pysäköintialueen kaivutöissä on löytynyt satoja vuosia vanha laivan hylky. Puinen hylky on Museoviraston mukaan mahdollisesti yksi Pohjois-Suomen vanhimmista laivalöydöistä.

Hylky on toinen maalta löydetty alus Suomessa, kertoo Museoviraston arkeologisten kenttäpalvelujen tutkija, arkeologi Matleena Riutankoski. Aiempi maalöydös tehtiin 1970-luvulla Turussa, jolloin kyseessä oli pienempi vene.

–  Tämä on todella ainutlaatuinen löytö Suomen mittakaavassa, Riutankoski kertoo STT:lle.

Laivajäännös on alustavasti ajoitettu ajanjaksolle, joka ulottuu 1600-luvun lopulta 1800-luvun alkuun. Hylyn tarkempi ajoitus selviää myöhemmin rakenneosista otettujen näytteiden avulla.

Hylky löytyi viikko sitten Radisson Blu -hotellin takana tehdyissä töissä. Se on nimetty Hahtiperän hylyksi löytöpaikkansa mukaan.

Kaivutyöt liittyvät hotellin kunnostustöihin. Töitä on ollut seuraamassa kaksi Museoviraston arkeologia, sillä alueella tiedetään olleen vanhaa satamatoimintaa 1500-luvulta 1720-luvulle saakka.

Riutankoski kertoo, että laivan tukipuut löytyivät vanhan viemäriputken alta. Alustavien tulkintojen mukaan kyseessä on lotja-tyyppinen tavarankuljetusalus.

Hylkypuu poistetaan maasta kaivutyön yhteydessä, jottei parkkipaikan alue painu hylyn maatuessa lisää. Riutankosken mukaan vielä ei ole tiedossa, mitä puulöydöksille tehdään poistamisen jälkeen.

Veistojäljet näkyvät vielä säilyneessä puussa

Arkeologit ovat jatkaneet hylyn esiin ottamista ja dokumentointia tämän viikon ajan. Riutankosken mukaan tavoitteena on saada työt valmiiksi ensi viikon aikana.

Tällä hetkellä maamassojen alla säilyneestä hylystä on esillä kymmenen metriä leveä ja viisi metriä pitkä osa laivan pohjaa. Riutankoski kertoo laivan olleen mahdollisesti jopa 20-metrinen.

Laiva on aikoinaan uponnut toiselle kyljelleen, joka on säilynyt pohjaveden ansiosta märässä hiekassa. Säilyneessä puussa erottuvat vielä veistojäljet. Ylemmät laivanosat ovat jo maatuneet näkymättömiin.

Lähin aiempi laivalöytö on Oulun Kiikelin rannan hylky, joka löytyi vuonna 2000 uimarannan ruoppauksen yhteydessä merestä. Hahtiperän hylky vaikuttaa rakenteellisesti samanlaiselta kuin Kiikelin hylky. Kiikelin hylyn rakennuspuut ovat näytteiden mukaan kasvaneet Pohjanmaan rannikolla, ja ne on kaadettu 1670–80-lukujen taitteessa.

Asiasta uutisoi Kaleva ennen Museoviraston julkaisemaa tiedotetta.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi