Puolustusvoimat saa terävän komentajan, joka on käskenyt kaikki lakikertaukseen eikä kuuntele tyhjän puhumista

HELSINKI

Puolustusvoimat saa elokuun alusta uuden komentajan, joka on ottanut ison roolin jo nykyisessä tehtävässään Pääesikunnan päällikkönä eli Puolustusvoimien kakkosmiehenä.

Presidentti Sauli Niinistö nimitti keskiviikkona tehtävään kenraaliluutnantti Timo Kivisen, 59. Nykyinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyy elokuussa reserviin.

Kivistä pidettiin vahvana ehdokkaana jo komentajahaun alusta asti, vaikka media ehti spekuloida uudeksi komentajaksi suunnilleen kaikkia kenraaliluutnantiksi edenneitä upseereita.

Häntä arvostetaan tasaisena osaajana sekä tarkkana ja terävänä esimiehenä, joka suhtautuu realistisesti resursseihin ja kykenee tiukkaan priorisointiin. STT:n käymissä taustakeskusteluissa toistui Kivisen "bullshit-tutka": tyhjän puhuminen ei mene häneltä läpi ja asioita esittelevien on paras osata ne ensin itse.

Toisin kuin edeltäjänsä Lindberg, Kivinen ei tviittaile, ja hänen viestintälinjansa tunnetaan muutenkin niukkana.

"Keksinormi" vei kakkukahvit eläköityjiltä

Vaikka nimitys valmistellaan virallisesti puolustusministeriössä ja hallitus tekee siitä esityksen presidentille, valinta on ennen kaikkea presidentin eli Puolustusvoimien ylipäällikön oma. Presidentti Niinistö osallistui itse hakijoiden haastattelemiseen sekä nyt että Lindbergin noustessa komentajaksi viisi vuotta sitten

Presidentti saa Kivisestä itseään muistuttavan komentajan, sillä tämäkin tunnetaan tiukasta talous- ja laillisuuskurista. Kun viime syksynä selviteltiin, miten Ilmavoimien tilaisuuksissa Lemmenjoella oli toimittu ja oliko joissain henkilövalinnoissa lipsuttu jääviyssäännöksistä, Kivinen määräsi Puolustusvoimien koko henkilöstön kertausluennoille hyvästä hallintotavasta. Myös edustukseen ja sisäisten tilaisuuksien tarjoiluihin on linjattu tiukka "keksinormi", jonka vuoksi esimerkiksi eläkkeelle jäävät voivat jäädä ilman kakkukahveja.

Tiukkuus jakaa mielipiteitä, eikä komentajavalinta ilahduta kaikkia edes Maavoimissa, jossa hänen oma taustansa on. Pääesikunnassa Kivinen koetaan joskus ylimieliseksi ja esimiehenä vaikeaksi, mutta toisaalta suoraselkäistä tarttumista kyseenalaiseen toimintaan arvostetaan.

Uutinen Kivisen nimityksestä herätti heti myös kysymyksen siitä, kenestä tulee hänen seuraajansa Pääesikunnan päällikkönä.

Pääesikunnan "Flint Eastwood" pärjää öisessä metsässä

Kovakuntoinen kenraaliluutnantti pyöräilee työmatkojaan Tuusulasta Helsingin keskustaan ja harrastaa erityisesti suunnistusta. Viikonlopun Jukolan viestissä hän suunnisti "Kaaderi-Leijonien" eli korkeista upseereista koostuneessa joukkueessa yön raskaimman osuuden aikaan 2.08.54.

Kadettikoulun Kivinen kävi samalla kurssilla Lindbergin kanssa. Molemmat toimivat linjojensa kadettivääpeleinä eli oppilasjohtajina.

Kadettikouluaikana Kivinen kävi laskuvarjojääkärikurssin. Valmistuttuaan hän suoritti Yhdysvaltain armeijan erittäin vaativan Ranger-erikoisjoukkokurssin, jonka vain noin puolet osanottajista selvittää.

Upseerikollegat tuntevat Kivisen myös hyvänä seuramiehenä pienen piirin tilaisuuksissa. Lempinimiä hänelle on kertynyt useampi: "Flintstone" eli sarjakuvahahmo Retu Kivisen englanninkielinen sukunimi, "Flint Eastwood" yhdistelmänä Retusta ja kovakasvoisesta elokuvanäyttelijästä sekä "Del Monte -mies" muistumana takavuosien mainoksista, joissa viljelmiä tarkastavalta hedelmäfirman mieheltä odotettiin taikasanaa "kyllä". Kivisen tapauksessa vastaus voi usein olla myös "ei".

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset