Omistajaohjausministeri Paatero eroaa – pääministeri ja Postin hallitus sana sanaa vastaan, Rinne sanoo Postin toimineen väärin

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoo, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) eroaa. Rinteen mukaan Paatero esitti eronpyyntönsä itse.

Pääministeri sanoi, että eronpyyntöä edelsi puhelu, jossa Rinne selvensi, miltä tilanne Paateron osalta näyttää. Rinteen mukaan Paatero ei ole riittävän voimakkaasti tuonut valtio-omistajan viestiä Postille siitä, että palkkoja ei saa polkea eikä työehtoja huonontaa.

–  Pääministerinä olen kesästä asti edellyttänyt, että työehtoja ei poljeta eikä palkkoja alenneta. Siirtoja halvemman työehtosopimuksen piiriin ei tule tehdä. Tämän mukaan olen ohjeistanut omistajaohjausministeriä toimimaan Postin suuntaan, ja näin olen olettanut ministerin toimineen, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri korosti, että hänen nähdäkseen Posti on toiminut väärin ja Postin hallituksen asemaa arvioidaan. Rinteen mukaan Posti on yrittänyt häivyttää postiriitaan liittyviä keskeisiä päivämääriä tiedonvälityksessään.

Rinteen mukaan on myös erittäin raskauttavaa, että Postin johto on antanut harhauttavaa tietoa omistajalle siitä, miksi työehtosopimussiirto pitäisi tehdä.

–  Posti on väittänyt virheellisesti, että kilpailijat käyttävät paketti- ja verkkoliiketoiminnassaan halvempaa työehtosopimusta. Näin ei ole ollut.

Valtioneuvosto kertoi hetki ennen infon alkua Paateron jäävän sairauslomalle kahdeksi viikoksi.

Postin hallituksesta ei kommentoida Rinteen painavia syytöksiä ainakaan tässä vaiheessa.

Paateron seuraaja valitaan ensi viikolla

Rinteeltä kysyttiin myös hänen omasta asemastaan, minkä esimerkiksi opposition edustajat ovat kyseenalaistaneet. Hän ei nähnyt ongelmaa omassa toiminnassaan vaan sanoi, että on ollut käsityksessä, että joka puolella noudatetaan hänen linjaustaan siitä, että työehtoja ei saa halpuuttaa.

Julkista kohua, joka hänen itsensä ja Paateron ympärillä on vellonut, Rinne pitää normaalina tällaisissa prosesseissa.

–  Osaltaan on halua tulkita tilannetta tavalla, joka näyttää ehkä minun silmissäni erilaiselta kuin muiden silmissä.

Rinne ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, miten hän arvioi opposition vaatimusta ottaa vastuuta tilanteesta. Oppositio on ilmoittanut, että Paateron ero ei riitä.

–  Oppositio on tehnyt välikysymyksen, ja välikysymykseen vastataan, hän totesi toimittajille eduskunnassa tiedotustilaisuuden jälkeen.

Postin hallituksen toimintaa Rinne ei aio itse perata vaan sanoo, että se on omistajaohjausministerin tehtävä sitten, kun uusi ministeri on nimitetty. Hän sanoi eduskunnassa, ettei ole kertaakaan keskustellut suoraan Postin hallituksen edustajien kanssa tämän kiistan aikana.

Seuraaja valitaan pian

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi STT:lle, että Paateron seuraaja valitaan ensi viikon aikana. Puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tekevät nimityksestä esityksen puoluevaltuustolle, joka tekee lopullisen päätöksen.

Puoluevaltuuston koolle kutsumiseen tarvitaan muutama päivä, joten todennäköisesti uuden ministerin nimi selviää vasta loppuviikosta.

Julkisuudessa Paateron mahdollisina seuraajina mainittiin perjantaina muun muassa kansanedustajat Tarja Filatov, Anneli Kiljunen, Johanna Ojala-Niemelä ja Tuula Haatainen. Mahdollista on myös, että omistajaohjausministerin salkun ottaa joku nykyisistä ministereistä, jolloin tilalle valitaan uusi ministeri.

Lindtman ei ole käytettävissä tehtävään. Hän sanoi STT:lle aikovansa jatkaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Viime kädessä kyse siitä, ovatko ministerit puhuneet eduskunnalle totta

Postin työriidan vaiheet ovat ajaneet pääministeri Rinteen ja ministeri Paateron viime päivinä yhä tukalampaan asemaan. Sotku koskee sitä, missä vaiheessa valtion omistajaohjaus sai tietää Postin pakettilajittelijoiden siirrosta Posti Palveluihin ja näin toisen työehtosopimuksen piiriin. Postin päätöksestä syntyi lihava riita, joka johti lakkojen sumaan.

Rinne ja Paatero ovat antaneet julkisuuteen ristiriitaisia lausuntoja asiasta ja siitä, oliko Postin päätöksellä valtion omistajaohjauksen tuki. Viime kädessä on kyse siitä, ovatko ministerit puhuneet totta eduskunnan edessä.

Eilen Rinne sanoi eduskunnassa, että Paatero olisi ilmoittanut Postille valtio-omistajan vastustavan pakettilajittelijoiden liikkeenluovutusta ja tes-siirtoa. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta valtio-omistajan tahtoa.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola lähetti aamulla tiedotteen, jossa hän yksiselitteisesti kiisti Rinteen esittämät väitteet. Pohjolan mukaan Postille ei ole esitetty missään vaiheessa valmistelun aikana suullisesti tai kirjallisesti, että valtio-omistaja vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta.

Hautala erosi, Berner ei

Paatero ei ole ensimmäinen ministeri, joka on joutunut myllytykseen valtionyhtiön omistajaohjaukseen liittyneiden ongelmien vuoksi.

Vuonna 2013 Heidi Hautala (vihr.) erosi tehtävästään jäänmurtajayhtiö Arctia Shippingiin liittyneen kohun seurauksena. Hautalan väitettiin puuttuneen yhtiön aikeisiin tehdä rikosilmoitus ympäristöjärjestö Greenpeacen iskusta sen jäänmurtajille. Seuraavana vuonna oikeuskansleri totesi, ettei Hautala ollut toiminut asiassa laittomasti.

Edellisen hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) taas joutui ryöpytykseen lentokenttäyhtiö Finavian omistajaohjauksesta tappiollisiin johdannaiskauppoihin liittyen. Berner säilytti paikkansa, vaikka eduskunnan tarkastusvaliokunta katsoi, ettei ministeriön toiminta ollut noudattanut omistajaohjauksen vakiintuneita pelisääntöjä. Sitä ennen valtiontalouden tarkastusvirasto oli todennut ministerin puuttuneen yhtiön toimintaan kyseenalaisella tavalla.

Vuonna 1999 liikenneministeri Matti Aura (kok.) jätti paikkansa, kun hänen toimintaansa Soneran yksityistämisessä oli moitittu. Soneran osakeannissa yhtiön silloinen pääjohtaja Pekka Vennamo sai erityiskohtelun, jota Aura perusteli Vennamon sitouttamisella yhtiöön. Julkisen arvosteluryöpyn seurauksena Aura jätti tehtävänsä.

Juttua on korjattu 29.11. kello 19.26. Jutussa mainittu Anneli on Kiljunen, ei Kinnunen.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi