Valtakunnansovittelija ei sovittele postilakkoa ennen kuin pakettilajittelijoiden riita ratkeaa – selvityshenkilöt varanneet työhönsä viikonlopun

HELSINKI

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoo STT:lle, etteivät PAU ja Palta sovittele työriitaansa hänen johdollaan ennen kuin pakettilajittelijoita koskeva työehtosopimuksen siirtoasia on ratkennut.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti tänään, että Postin ja PAUn välistä ongelmaa selvittämään on nimetty neljä työmarkkinakonkaria. Selvitysryhmän työlle ei ole asetettu aikarajaa. Selvityshenkilöt ovat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, entinen SAK:n puheenjohtaja ja ex-kansanedustaja Lauri Ihalainen, eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

Selvityshenkilöt kokoontuvat ensimmäistä kertaa huomenna. Ann Selin kertoi STT:lle, että he tapaavat kello 8.30 valtakunnansovittelijan toimistossa.

Selinin mukaan selvityshenkilöt ovat varautuneet käyttämään ainakin viikonlopun työhönsä. Lasse Laatunen muotoili, että tarkoitus on saada "valmista kolmessa päivässä".

Valtakunnansovittelija pitää selvitysryhmän perustamista hyvänä ja odottaa seuraavia askelia. Piekkala on ymmärtänyt, että selvitysryhmä ratkoo nimenomaan 700 pakettilajittelijan työehtosopimuksen siirtoasiaa.

–  Olen tulkinnut asian niin, että PAUlla tämän Paltan kanssa tehtävän sopimuksen edellytyksenä on, että näitä 700 henkeä koskeva kiista saadaan ratkaistuksi, Piekkala sanoo STT:lle.

Sovittelijan mukaan pakettilajittelijoita koskeva asia tulee ratkaista ennen kuin valtakunnansovittelijan neuvottelupöytään on tarkoituksenmukaista jälleen istua.

–  Siksi olemme päätyneet siihen, että me ei täällä vähän aikaan istuta. Katsotaan ensin, miten 700 hengen asia saadaan järjestymään.

Piekkalan mukaan hänen työnsä on valmis muutamaa vaikeaa kohtaa lukuun ottamatta, eikä ratkaisuun menisi "ihan älyttömiä aikoja" ilman pakettilajittelijoita koskevaa riitaa.

–  Me olemme pitkälti ne sovintoehdotuksen tekstit ja muut täällä käyty läpi eilen. Sitä on jo paljon työstetty. Emme ole ainoastaan jängänneet ovien takana 700:sta juupas eipäs -keskusteluna.

Apuun tarvitaan ulkopuoliset

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoi myöhään iltapäivällä, että Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sekä Posti ovat pyytäneet selvityshenkilöitä tukemaan Postin kiistan ratkaisemista.

Paateron mukaan selvityshenkilöt aloittavat ongelmien selvittelyn yhteistyössä PAUn ja Postin kanssa mahdollisimman nopeasti.

Paateron mukaan maan hallitus toivoo, että tällä keinolla kiista saadaan selvitettyä pikaisesti.

Ministeri korostaa, että aloite työryhmälle tuli Postilta ja PAUlta.

–  Heillähän ei ole mitään virallista mandaattia, mutta he ovat kaikki luotettuja henkilöitä, jotka ovat monissa erilaisissa neuvotteluissa olleet etsimässä ratkaisuja. Uskon, että kun nämä kaksi osapuolta luottavat heihin kaikkiin neljään, niin he myöskin näkevät, että sieltä sellainen ratkaisu on saatavissa, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä, Paatero sanoi eduskunnassa.

Iltapäivän tiedotustilaisuudessa Paaterolta kysyttiin, eikö valtakunnansovittelija selviä työstään.

–  Tässä on varmaan aika monimutkainen tapaus. Siellä on niitä tilanteita, jotka eivät ole PAUn ja (työnantajaa edustavan) Paltan sopimuksen alaisia, minkä takia tässä on varmaan hyvä, että on muitakin tahoja, Paatero vastasi.

Postin hallituksella Paateron tuki

Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Ammattiliitto PAU ei hyväksy siirtoa.

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa pakettilajittelijoiden siirrolle toiseen työehtosopimukseen. STT:n tietojen mukaan omistajaohjausosasto antoi tukensa kokonaisratkaisulle, johon kuuluu myös 27 kuukauden siirtymäaika.

Tänään aamulla Paatero sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että kukaan ei kysynyt häneltä hyväksyntää siirtopäätökselle, vaan kyseessä oli yhtiön sisäinen päätös. Paateron mukaan hänelle kerrottiin päätöksestä sen jälkeen, kun se oli tehty.

Myöhemmin Paatero tarkensi lausuntoaan sanoen, että Posti informoi häntä siirtoa koskevista suunnitelmista valmistelun aikana ja että hän tiesi teemasta, mutta päätöksen sisällöstä hän kuuli vasta jälkikäteen.

Iltapäivän tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Paatero toisti suunnilleen saman kannan.

–  Siitä päätöksenteosta, jonka yhtiön hallitus on tehnyt, sen sisällöstä en tiennyt. Tai siis tiesin jälkeenpäin, Paatero sanoi.

Paatero myös totesi, että Postin hallituksella on edelleen hänen täysi tukensa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa