Apuun hälytetty selvitysryhmä aloitti vuorostaan Postin umpisolmun avaamisen – Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun

HELSINKI

Postikiistaa ratkomaan hälytetty selvitysryhmä aloitti perjantaina kimurantin tehtävänsä, mutta odotusten mukaisesti ratkaisusta ei vielä iltaan mennessä ollut tietoa.

–  Koko päivä meni osapuolten kuulemisessa. Nekin jatkuvat vielä huomenna. Sitten vasta alamme pohtia ulospääsyteitä, selvitysryhmässä mukana oleva eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen viestitti STT:lle perjantaina illalla.

Keskustelut loppuivat hänen mukaansa perjantaina kello 18 jälkeen ja niitä jatketaan lauantaina aamupäivästä.

Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi aiemmin päivällä toivovansa, että selvitystyöryhmä löytäisi uuden näkökulman, joka ratkaisisi pakettilajittelijoiden tilanteen. Aarto sanoo kuitenkin yllättyvänsä, jos jonkinlainen nopea ratkaisu löytyisi.

–  En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin, Aarto sanoi STT:lle ennen tapaamistaan selvitysryhmän kanssa.

Aarto meni selvitysryhmän kuultavaksi tänään kello kahdelta päivällä samaan aikaan Posti Palvelut Oy:n edustajien kanssa. Hän oli kuultavana noin tunnin.

–  Kävin kuultavana ja mitään sen kummempaa kerrottavaa ei ole, Aarto kommentoi tapaamisen jälkeen.

Hän myös kertoi, että työryhmän kanssa ei ollut puhetta siitä, kuinka prosessi etenee.

Valmista pitäisi saada kolmessa päivässä

Selvitysryhmän jäsenet alkoivat tänään aamulla ratkoa 700:aa pakettilajittelijaa koskevaa kiistaa, joka on ajanut postialan työehtosopimusneuvottelut umpikujaan. Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, mitä ammattiliitto PAU ei hyväksy.

Selvitysryhmään kuuluvat työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela, SAK:n ex-puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen, Laatunen sekä Palvelualojen ammattiliiton PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin.

Laatunen arvioi aiemmin perjantaina, että valmista pitäisi saada kolmessa päivässä.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kävi tänään jo ennen puoltapäivää selvityshenkilöiden kuultavana valtakunnansovittelijan toimistolla. Nieminen ei halunnut kertoa keskustelujen sisällöstä julkisuuteen. Hän ei kommentoinut sitäkään, koskivatko keskustelut vain pakettilajittelijoita vai laajemminkin Postin työriitaa.

Nieminen sanoo, ettei hän osaa pitää kovin ihmeellisenä, että postikiistaa ratkomaan on asetettu selvityshenkilöiden ryhmä. Hän kertoo olleensa aiemminkin mukana sovitteluprosessissa, jossa asioita on ratkottu epävirallisesti sivupöydissä.

–  Koen, että tässä on kyse yhdestä sentyyppisestä sivupöydästä, jossa asiaa ratkotaan. Ei tämä ole sen ihmeellisempää, Nieminen sanoi STT:lle.

Niemisen on määrä keskustella tänään uudemman kerran selvitysryhmän kanssa.

Tukilakot tuovat painetta kiistan ratkomiseen

Paltan Aarton mukaan valtakunnansovittelija on tehnyt hyvää työtä ja tämän johdolla on käyty eri malleja läpi, eikä ratkaisua ole silti löytynyt.

–  Tukilakot laajenevat maanantaina. Meidän oma työehtosopimuksemme on lähes valmis. Ei ole järkeä, että pakettilajittelijoiden yksittäisen kysymyksen takia nämä lakot pääsisivät maanantaina laajenemaan.

Aarto lisää uskovansa, että PAUn ja Paltan väliset neuvottelut saataisiin nopeasti maaliin sen jälkeen, kun pakettilajittelijakysymys ratkeaa. Hän ei kuitenkaan osaa tarkemmin arvioida, kauanko neuvotteluissa menee.

–  Muutamia asioita joudutaan varmaan vielä käsittelemään, mutta itse ainakin suhtautuisin optimisesti siihen, että meillä olisi kyky saada nopeasti loppu kuntoon sen jälkeen, kun tämä pakettilajittelijakysymys ratkeaa.

PAUn Nieminen: On tässä viikonloppu aikaa

PAUn Nieminen ei ole uskaltanut arvioida, onko maanantaina edessä oleva tukilakkojen laajeneminen vielä mahdollista välttää. Maanantaina tukilakot ovat laajenemassa muun muassa pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen. Myös Merimies-Unioni ja Ilmailualan Unioni laajentavat tukitoimiaan maanantaina.

Niemisen mukaan ratkaisu pitää löytää sekä pakettilajittelijoiden tilanteeseen että PAUn ja Paltan työehtosopimusneuvotteluihin, jotta postilaisten lakko ja erilaiset tukilakot loppuvat. Sopu pakettilajittelijoiden asemasta ei siis yksinään riitä työtaistelutoimien päättymiseen.

–  On tässä viikonloppu aikaa. Kaikkihan on aina mahdollista, kun neuvotteluprosessissa ollaan.

STT on kysynyt tilanteesta myös Postilta, mutta yhtiö ei halunnut kommentoida selvityshenkilöiden työtä.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa