Parveketupakoinnin kieltoja haettu vain vähän – "Vaikuttaa siltä, että tämä ei nyt olekaan kovin suosittu"

Taloyhtiöt eivät ole hyödyntäneet kovin innokkaasti vuodenvaihteessa voimaan astunutta lakia, joka mahdollistaa parveketupakoinnin kieltämisen. Esimerkiksi Isännöintiliiton tietoon on tullut vasta kaksi kieltohakemusta: toinen Helsingissä ja toinen Tampereella.

Liiton lakiasiantuntija Tommi Leppänen on asiasta hieman yllättynyt, sillä lainvalmistelun aikoihin painetta kieltojen saamiseksi tuntui olevan enemmänkin.

– Voi olla, että sen paineen takana olivat enemmän yksittäiset ihmiset. Kuitenkin siinä on pieni kynnys, että saadaan asuntoyhtiö hakemaan päätöstä, Leppänen pohtii.

Kiellon hakemiseksi vaaditaan, että yhtiökokouksen enemmistö on asian kannalla. Vasta tämän jälkeen kieltoa voi hakea kunnan ympäristöterveydenhuollon viranomaisilta.

Myös Kuntaliitolla ja Kiinteistöliitolla on käsitys, että hakemuksia parveketupakoinnin kieltämiseksi ei ole tehty juuri lainkaan.

– Vaikuttaa vähän siltä, että tämä kielto ei nyt olekaan kovin suosittu, toteaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Tarja Hartikaisen mukaan hakemusten vähäistä määrää saattaa selittää se, että asukkaiden kuulemiset taloyhtiöissä ovat vielä kesken ja moitekanneajan umpeutumista odotetaan.

Huhtikuun aikana yhtiöille on myös tulossa lisää ohjeistusta siihen, miten tupakointikieltoa voi hakea asunnon sisälle. Näitä lisäohjeita ehkä varrotaan vielä.

– On ihan hyvä, että taloyhtiöissä pohditaan asiaa ja keskustellaan siitä. Toivon, että sieltä löydettäisiin myös muita keinoja, joilla saataisiin asia järkevästi hoidettua. Nämä viranomaisten määräämät kiellothan eivät ole missään tapauksessa yksinkertaisia, Hartikainen toteaa.

Liitot arvelevat, että hakemuksia ilmaantuu lisää keväällä pidettävien yhtiökokousten jälkeen. Leppäsen mukaan nykytilanteesta ei voikaan vielä vetää johtopäätöstä, että kielto olisi liian byrokraattinen ja sen hakuprosessia pitäisi yksinkertaistaa.

– Tietenkin jos sen avulla ei pystytä estämään asumista merkittävästi haittaava tupakointia, niin onhan se harmillista, hän toteaa.

Hartikainen puolestaan muistuttaa, että vaikka kiellon hakeminen tehtäisiin nykyistä helpommaksi, se ei poistaisi ongelmaa, että kiellon valvonta on lähes mahdotonta.

– Näen erittäin todennäköisenä, että meillä on muutaman vuoden kuluttua lakimuutos, jolla tupakointi parvekkeilla kielletään. Tämä poistaisi hakemusprosessin, mutta kiellon valvonnan kannalta ongelma pysyisi samana, hän sanoo.

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa