PAU vauhditti tes-neuvotteluja ilmoittamalla postilakon pidentämisestä – Posti: Joulukorteilla vielä toivoa, vaikka lisälakot toteutuisivat

HELSINKI

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tänään uusista lakoista valtakunnansovittelijalle, työnantajaliitto Paltalle ja työnantajalle. PAU kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Uudet lakot koskisivat postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa. Uudet lakot alkaisivat 25. marraskuuta heti vuorokauden alussa ja päättyisivät 8. joulukuuta kello 24.

Uuden lakon piirissä on noin 10  000 Postin työntekijää. Työnseisaus ei koske sanomalehtien varhaisjakelua.

PAU sanoo verkkosivuillaan, että uusien lakkojen syynä on työehtosopimusneuvottelujen vauhdittaminen.

PAUn aiemmin ilmoittama postilakko on alkamassa huomenna aamukuudelta. Aiemmin ilmoitetun lakon on määrä kestää kaksi viikkoa, eli uudet lakot tulisivat voimaan heti aiemmin ilmoitettujen jatkoksi.

Huomenna alkava PAUn lakko varmistui, kun valtakunnansovittelijan johdolla käydyt neuvottelut päättyivät tuloksettomina viime torstaina. Osapuolten on määrä tavata seuraavan kerran keskiviikkona.

PAU ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen. Posti on pitänyt kiinni vaihdoksesta.

PAU päätti uusista lakoista perjantaina

PAUn hallitus päätti uusista työtaistelutoimista perjantaina. Puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo STT:lle, että työriitalain mukaan lakkojen osalta on kahden viikon ilmoitusaika, joten uusista lakoista piti ilmoittaa viimeistään tänään.

–  Tietysti täyttä varmuutta ei voi olla siitä, saadaanko neuvottelujen osalta lopputulos tulevan kahden viikon aikana. Sen takia uusista toimista piti ilmoittaa jo tässä kohdin.

Nieminen sanoo, että työnantajan tavoitteet heikentäisivät rajusti postilaisten palkkoja ja muita työsuhteen ehtoja. Hänen mukaansa näyttää siltä, että Postin hallitus on päättänyt jääräpäisesti viedä työsuhteen ehtojen heikennyksiä eteenpäin välittämättä seurauksista.

–  Meidän tietysti pitää varautua siihen, että joudumme puolustautumaan pidemmällä työtaistelulla kuin kaksi viikkoa, Nieminen sanoo.

Palta : Ratkaisun oletetaan löytyvän pakottamalla

Työnantajapuolta edustavan Paltan mukaan ilmoitus uusista lakoista kertoo PAUn kyvyttömyydestä tunnustaa Postin vaikea tilanne paperisen kirjepostin määrän laskiessa voimakkaasti.

–  Ilmeisesti PAUlla ei ole aikomustakaan pyrkiä löytämään ratkaisua pitkittyneeseen kiistaan neuvottelupöydässä, vaan ratkaisun oletetaan löytyvän pakottamalla. Lakko ei ratkaise sitä ongelmaa, että seuraavina vuosina jaettavan postin määrän vähentyminen kiihtyy entisestään, sanoo Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Aarton mukaan PAU on sanonut, että heille kävisi ainoastaan nykytilan säilyttäminen.

–  Tällainen ratkaisu vaarantaisi Postin tulevaisuuden, Aarto sanoo.

Posti: Paperipostin toimitusajat pitenisivät

Joulukortit on vielä mahdollista saada jouluksi perille, vaikka postialan lisälakot toteutuisivat, Postista kerrotaan.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja kertoo STT:lle, että Postin punaisissa kuorissa lähetetyt joulukortit voivat vielä uuden lakon jälkeen ehtiä perille, jos jakeluissa onnistutaan. Kaiken kaikkiaan lisälakot tulevat kuitenkin kasvattamaan paperipostin toimitusaikoja, Ainasoja sanoo.

–  Aiemmin arvioimme, että kahden viikon lakon jälkeen printtipostin toipuminen kestää viikkoja. Nämä uudet lakot tietty kasvattaisivat sitä toipumisaikaa, hän kertoo.

Postin mukaan lisälakkojen kaikkia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida. Pakettilähetysten tilannetta arvioidaan Postissa ensi viikolla.

–  Toistaiseksi ei ole vielä tarvetta muuttaa arviota, jonka mukaan niissä mennään muutamien päivien viiveellä. Kyllä tämä erityisesti tekee kipeää printtipostin puolelle, Ainasoja kertoo.

Lisälakot koskisivat myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviä.

–  Tämäkin vaatii vielä analysointia, mutta Postillahan ei enää ole kovinkaan montaa omaa myymälää, vaan valtaosa myymäläverkostostamme on kumppaneilla, kuten kaupoilla.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset