Pelko ja huoli varjostavat johtotehtäviä miettiviä – alaikäinen lapsi voi johtaa kieltäytymiseen

HELSINKI

Moni korkeasti koulutettu suhtautuu varauksella johtotehtäviin, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Huoli ja pelko tehtävien seurauksista laskevat merkittävästi korkeasti koulutettujen henkilöiden halukkuutta pyrkiä johtotehtäviin ammattitaustasta riippumatta.

Tutkimuksesta vastaava professori Taru Feldt Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta sanoo tiedotteessa, että nykypäivän johtajiin kohdistuvalla vaatimuslistalla riittää pituutta. Kun työtä tehdään muutosten ja epävarmuuden keskellä globaalissa maailmassa, haasteita riittää organisaation suunnannäyttäjänä. Feldtin mielestä ei ole ihme, että johtotehtävät eivät välttämättä houkuttele.

Tulokset osoittivat, että tehtävien seurauksiin liittyvät huolet ja pelot laskevat merkittävästi korkeasti koulutettujen henkilöiden halukkuutta pyrkiä johtotehtäviin ammattitaustasta riippumatta. Kyselyyn osallistui yli 3  000 ihmistä.

Eniten huolestuneita johtotehtävien seurauksista olivat naiset, alle 35-vuotiaat ja alaikäisten lasten vanhemmat. Naisten vähäisempi edustus työelämän johtopaikoilla ei tutkimuksen mukaan selity motivaatiotekijöillä, vaan ennemmin heidän suuremmilla huolillaan johtotehtävien kielteisistä seurauksista.

Alaisille huoli näyttäytyy positiivisena

–  Nämä tulokset eivät sinänsä yllättäneet. Yllätyimme kuitenkin siitä, että naiset ja miehet näyttivät olevan samalla viivalla johtamisen motivaation suhteen. Eroja ei löytynyt siitäkään, kuinka luontaisina johtajina tutkitut itseään pitivät. Naisten vähäisempi edustus työelämän johtopaikoilla ei siis selity motivaatiotekijöillä vaan pikemminkin heidän suuremmilla huolillaan johtotehtävien kielteisistä seurauksista, Feldt toteaa.

Alaiset sen sijaan pitävät enemmän huolestuneista pomoista. Heidän koetaan kuuntelevan muita päätöstenteossa, ja heitä pidettiin oikeudenmukaisina.

–  Olisi jo aika murtaa lopullisesti "piinkovan" johtajan ihannemalli. Johtajakin saa olla huolissaan, ja meidän pitäisi oppia luottavaisin mielin puhumaan näistä huolista nykypäivän työelämässä, Feldt summaa.

Tutkimus on laatuaan ensimmäinen Suomessa. Sitä on rahoittanut Työsuojelurahasto.

Kyselyyn osallistui professoreita, tieteentekijöitä, ekonomeja ja diplomi-insinöörejä. Tutkituista 1  147 ei toiminut johtotehtävissä ja 895 toimi. Lisäksi selvitettiin 990 alaisen arvioita johtajiensa huolista ja peloista. Tutkimus toteutettiin vuosina 2017–2019.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi