Pese hampaat kahdesti päivässä – voit ehkäistä aivovaltimopullistumaa

TAMPERE

Hammashygienialla ja aivovaltimopullistumalla näyttäisi olevan yhteys, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Valtaosasta tutkimuksessa aivovaltimopullistumapotilailta kerätyistä näytteistä löytyi hammasperäisiä bakteereita. Näitä bakteereita löytyi jopa 70 prosentista näytteitä. Näytteissä havaittiin myös viitteitä bakteeriperäisestä tulehdusreaktiosta.

Aivovaltimopullistumapotilaille tehdyissä hammastarkastuksissa havaittiin hammasperäisiä tulehduspesäkkeitä merkittävästi enemmän kuin normaaliväestöllä.

Yksi yleisimmistä pullistumapotilaiden ientasku- ja pullistumanäytteistä löydetyistä bakteereista on fusobacterium nucleatum, joka liittyy luuta tuhoavan ientulehduksen, parodontiitin kehittymiseen.

Aktiivinen hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä näytti tutkimusten pohjalta vähentävän bakteereiden monimuotoisuutta. Samalla se vähensi fusobacterium nucleatum -bakteerin suhteellista osuutta potilaiden ientaskuissa.

Aivovaltimopullistuman puhkeaminen on vaarallisen lukinkalvonalaisen verenvuodon yleisin syy. Vuoto on yleisin työikäisillä ja se aiheuttaa merkittäviä neurologisia haittoja.

Aivovaltimopullistuma arviolta yhdellä 30 aikuisesta

Aivovaltimopullistuman esiintyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, mutta arviolta vähintään yhdellä 20 tai 30 aikuisesta on aivovaltimopullistuma.

Pullistuman kehittymiseen ja puhkeamiseen liittyy tulehdusreaktio. Parodontiitin on osoitettu olevan sydän- ja verisuonitautien itsenäinen riskitekijä. Suun bakteereiden osuutta aivoverisuonisairauksissa ei ole sen sijaan aiemmin tutkittu.

Väitöstutkimuksessa kerättiin kudosnäytteet 70 aivovaltimopullistumasta. Toiseen aineistoon tutkittiin 90 aivovaltimopullistumapotilaan hampaat ja leukojen alue myös röntgenkuvin. Lisäksi potilailta kysyttiin, kuinka usein he harjaavat hampaansa. Samalla selvitettiin myös, tupakoivatko he.

Tulosten pohjalta näyttää siltä, että suun bakteereilla voi olla osuutta aivovaltimopullistumataudissa.

Hammaslääketieteen lisensiaatti Mikko Pyysalon väitöskirja aiheesta tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Väitöstilaisuus järjestetään 27. syyskuuta Tampereen yliopistollisen sairaalan kampuksella.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset