Pihabongauksen tuloksissa näkyy metsätiaisten ahdinko

HELSINKI

Suomessa viikonloppuna järjestetyn Pihabongauksen tuloksissa näkyy metsätiaisten ahdinko, ilmoitti seurannan järjestäjä BirdLife Suomi maanantaina. Lintuja tunnistettiin tapahtumassa kautta maan nyt 15. kerran.

Nykyään uhanalaiseksi luokiteltuja, varttuneissa metsissä viihtyviä hömö- ja töyhtötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia laskettiin noin 60 prosenttia vähemmän kuin reilu vuosikymmen sitten. Myös varpuspöllöjä havaittiin ennätysvähän.

Pihabongauksessa nähtiin enemmän kuin viime vuosina muun muassa vihervarpusia, hippiäisiä ja valkoselkätikkoja. Hippiäiset ovat selvinneet Etelä-Suomen leudosta talvesta hyvin, BirdLife Suomi toteaa.

Leudon talven ansiosta myös vesilintuja ja lokkeja nähtiin tavallista enemmän.

Bongauksen järjestäjien mukaan lintujen havaitseminen oli nyt vaikeampaa kuin kylmempinä talvina: ne eivät ilmestyneet ruokintapaikoille kuten pakkaskeleillä.

Seuranta kestää yhden tunnin

Viikonlopun lintuseurannan runsaimmat lajit olivat talitiainen, sinitiainen ja pikkuvarpunen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Talitintti on ollut bongauksessa aiemminkin tuttu ykkössijan ottaja.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Bongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa, mutta samalla kerätään tietoa talvilinnuston muutoksista.

Maanantaina julkaistut seurannan alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa oli maanantaihin mennessä ilmoitettu havaintoja 106 lintulajista ja noin 370 000 lintuyksilöstä.

Bongauksessa viikonloppuna tehtyjä havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 31.1. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tulosten lopullinen yhteenveto julkaistaan helmikuun aikana.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi