Pitkällä vuosilomalla sairastaminen voi jäädä osittain omaan piikkiin, linjasi EU-tuomioistuin

HELSINKI

Työntekijä ehti viettää viiden viikon palkallisesta vuosilomastaan viikon, kunnes hän sairastui. Hänelle kirjoitettiin viikko sairauslomaa, ja hän pyysi työnantajaltaan, että sairausajalta menetetyt kuusi lomapäivää siirrettäisiin eri ajalle. Työnantaja ei tähän suostunut, vaan vetosi alan työehtosopimukseen ja vuosilomalakiin. Näin ollen kuusi sairauspäivää vähennettiin työntekijän lomasta.

Edunvalvontajärjestö Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT nosti työtuomioistuimessa kanteen asiasta. Työtuomioistuin puolestaan lähetti AKT:n ja työnantajapuolta edustavan Satamaoperaattorit ry:n välisen kiistan Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Työtuomioistuin pyysi EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua siitä, onko Suomen vuosilomalaki EU-oikeuden vastainen. Työtuomioistuin lähetti unionin tuomioistuimeen myös toisen vastaavanlaisen jutun.

Suomen vuosilomalaki on linjassa EU-oikeuden kanssa

Tiistaina EU-tuomioistuin antoi ennakkopäätöksen asiassa. Ratkaisussa todetaan, että Suomen vuosilomalaki on EU-oikeuden kanssa linjassa. Tuomioistuin katsoo, että EU-oikeus oikeuttaa työntekijälle neljän viikon palkallisen vuosiloman, mutta jäsenvaltiot voivat päättää niiden yli menevien lomaviikkojen säätelystä itse.

Vuosilomalaki muutettiin nykymuotoonsa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä.

–  Unionin tuomioistuin on ottanut kannan, että Suomen nykyinen vuosilomalaki on EU-oikeuden mukainen. Neljä lomaviikkoa on suojattu, koska se tulee työaikadirektiivistä, eikä sairaus saa viedä sitä pois. Mutta EU-oikeus ei suojaa neljää viikkoa ylittävää aikaa, vaan jäsenvaltio voi tehdä sille kuten parhaaksi katsoo, Äimälä kertoo.

–  Eli vaikka asettaa tiukemmat edellytykset sen käyttämiselle esimerkiksi säätämällä, että viidennen viikon voi menettää, jos on sen aikana sairaana.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset