Pohjois-Korea yritti lahjoa Johannes Virolaisen

Moninkertainen ministeri, kansanedustaja Johannes Virolainen (kesk.) sai erikoisen syntymäpäiväkimpun Pohjois-Korean Suomen-suurlähettiläältä vuonna 1983. Kukkien sekaan oli piilotettu 5 000 dollaria.

Virolainen toimi tuolloin Parlamenttien välisen liiton IPU:n puheenjohtajana. Pohjois-Korea yritti lahjoa Virolaisen, niin että tämä olisi vaikuttanut siihen, että IPU:n kokous siirrettäisiin pois Etelä-Koreasta. Se kukkakimppu tiesi Pohjois-Korean suurlähettiläälle karkotusta Helsingistä.

Pohjois-Korean lähetystö kunnostautui muutenkin: sen huonosti palkatut työntekijät hankkivat lisätuloja laitonta viinaa ja postimerkkejä myymällä. Suurlähettiläänä toimi muun muassa Pohjois-Korean edesmenneen johtajan Kim Jong-ilin velipuoli Kim Pyong-il.

Nämä ovat tarinoita kirjasta Maailmanympärimatka Helsingissä – suurlähetystöt ja niiden historia. Historian tutkijat Mikko Koskela, Jukka Lahe ja Janne Ridanpää kiersivät yli 60 Helsingissä toimivassa suurlähetystössä. Lopputuloksena syntyi kirja, jossa ensimmäistä kertaa esiteltiin yksissä kansissa kaikki 64 suurlähetystöä ja yksi edustusto.

Kirjassa on esitelty niin lähetystörakennuksien arkkitehtuuria kuin kunkin maan ja Suomen suhteiden kehittymistä. Nykyisten lähetystöjen lisäksi kerrotaan jo lakkautetuista suurlähetystöistä, jollainen Pohjois-Korean vuonna 1998 taloudellisista syistä suljettu suurlähetystökin oli.

LÄNNEN MEDIA

Kommentoi


Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa