Poliisi aloitti esitutkinnan kolmen kansanedustajan puheista – Mäenpää: "Tuntuu pikkuisen lapselliselta"

HELSINKI

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kolmesta kansanedustajasta. Päivi Räsästä (kd.), Juha Mäenpäätä (ps.) ja Hussein al-Taeeta (sd.) epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sen sijaan kansanedustaja Ano Turtiaisesta (ps.) ei aloiteta esitutkintaa.

Mäenpää piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän vertasi islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin. Puheesta on poliisin mukaan tehty useitakin rikosilmoituksia.

Mäenpään osalta kyse on kansanedustajan toiminnasta valtiopäivillä. Jos syyttäjä päätyy nostamaan syytteen, eduskunnan pitää äänestää, antaako se suostumuksen asettaa Mäenpää syytteeseen.

–  Mäenpään tapaus on varsin poikkeuksellinen, sanoo rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisista.

Hätönen johtaa kaikkien kolmen kansanedustajan rikosepäilyjen tutkintaa.

Perustuslain 30. pykälän mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden vuoksi, ellei eduskunta ole suostunut siihen vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä.

Mäenpää itse katsoo, ettei ole syyllistynyt rikokseen.

–  Antaa ne nyt tutkia sitten. Mielestäni tuntuu pikkuisen lapselliselta, mutta ehkä se on heidän tehtävänsä, sanoi Mäenpää STT:lle.

"Toimin kirkkovaltuutettuna ja kirkon jäsenenä"

Päivi Räsänen julkaisi kesäkuussa Twitterissä viestin, jonka mukaan Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi. Räsänen myös arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan. Poliisin saaman rikosilmoituksen mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Räsänen kertoo olevansa hämmästynyt siitä, että poliisi aloitti hänen osaltaan esitutkinnan. Hän katsoo, että tutkinta kohdistuu uskonnon- ja sananvapauteen.

–  Mielestäni en ole millään tavalla syyllistynyt kansanryhmää vastaan kiihottamiseen, vaan arvosteluni kohdistui nimenomaan kirkon toimintaan. Kysyin, miten kirkon toiminta tässä sopii yhteen Raamatun opetuksen kanssa, ja mielestäni se ei todellakaan sovi. Toin esiin perinteisen klassisen kristinuskon näkemyksen homoseksuaalisuuteen, sanoo Räsänen STT:lle.

Räsänen painottaa, ettei ottanut Pride-kulkueeseen kantaa ensisijaisesti kansanedustajana, vaan nimenomaan luterilaisen kirkon jäsenenä ja kirkkovaltuutettuna.

Vanhat tekstit johtivat tutkintaan

Al-Taeeta taas tutkitaan taannoisista Facebook-kirjoituksistaan, joiden epäillään halventavan muun muassa sunnimuslimeja, homoseksuaaleja, somaleja ja juutalaisia. Kirjoitukset ovat vuosilta 2011–2012. Hän on sittemmin pyytänyt niitä julkisesti anteeksi.

Keskusrikospoliisi katsoi huhtikuussa, ettei al-Taeeta ole syytä epäillä rikoksesta vuosina 2014–15 julkaistuista Facebook-kirjoituksista. Valtakunnansyyttäjänvirasto sai sittemmin toisen tutkintapyynnön al-Taeesta ja siirsi sen poliisille.

Rikoskomisario Hätösen mukaan poliisi päätyi esiselvityksessään siihen, että syyteoikeus vuosilta 2011–12 ei ole al-Taeen osalta vanhentunut.

–  Yksi asiaan vaikuttava tekijä on se, kuinka kauan kirjoituksia on pidetty saatavilla, perustelee Hätönen.

Al-Taee kommentoi rikosepäilyjä STT:lle niukkasanaisesti.

– Luotan viranomaisiin, ja poliisille on annettava työrauha, sanoi al-Taee.

Ano Turtiaisesta ei aloiteta esitutkintaa

Kansanedustaja Ano Turtiaisesta (ps.) ei aloiteta esitutkintaa, tiedottaa Helsingin poliisi. Poliisin saama tutkintapyyntö liittyi kansanedustajan eduskunnassa kesäkuussa pitämään puheenvuoroon, hänen Facebook-julkaisuunsa sekä Turtiaisen medialle antamiin kommentteihin. Tutkintapyynnön tekijän näkemyksen mukaan kansanedustaja oli iloinnut näissä yhteyksissä 1  400 ihmisen menehtymisestä ebolaepidemian vuoksi Afrikassa.

Poliisin mukaan Turtiaisen Facebook-julkaisussa on kyse hänen ilmastonmuutokseen, luonnonlakeihin ja väestönkasvuun liittyvistä mielipiteistään, jotka voidaan perustellusti nähdä häiritsevinä, huolestuttavina ja arvostelulle alttiina. Ne eivät kuitenkaan täytä niitä rikoksen tunnusmerkkejä, joista on kyse kiihottamisessa kansanryhmää vastaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi