Poliisi epäilee: Kaksi keskipohjalaista yritystä johti 10 vuotta jätevesiä luontoon –  Rikoshyöty jopa miljoonia euroja

VAASA

Keski-Pohjanmaalla epäillään laajoja ja pitkäkestoisia ympäristörikoksia, kertoo poliisi. Epäiltynä on kaksi osakeyhtiötä ja noin 10 niissä johtoasemassa toimivaa ihmistä.

Epäilyjen mukaan Keski-Pohjanmaalla toimivissa tuotantolaitoksissa on johdettu vuosina 2006–2018 tuotantoon liittyviä jätevesiä ja yhdyskuntajätevesiä saostuskaivon kautta purkuputkia pitkin ojaan ja siitä edelleen luontoon ja vesistöihin ilman asianmukaista jätevesien käsittelyä.

Taloudellinen hyöty on poliisin mukaan huomattava.

–  Se on arviolta satojatuhansia, jopa miljoonia euroja, sanoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Sakari Palomäki Pohjanmaan poliisista STT:lle.

Juttua on tutkittu yli kaksi vuotta ja osakeyhtiöiden vastuuhenkilöt ovat poliisin mukaan osittain samoja.

Toista osakeyhtiötä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta vuosina 2006–2016 ja toista vuosina 2006–2018.

Pohjavesi vaarassa pilaantua

Jätevesien luontoon päästämisen epäillään aiheuttaneen vesistön pilaantumista ja ympäristöviranomaisten lausunnon mukaan pohjavesi on ollut osin vaarassa pilaantua. Poliisin mukaan teon vakavuutta lisää jätevesien suuri määrä ja kuormittavuus sekä pitkäkestoisuus.

Palomäen mukaan tiedossa ei kuitenkaan ole, että näkyviä seurauksia ihmisille tai eläimille olisi tullut.

Jätevedet ovat poliisin mukaan aiheuttaneet pilaantumista, rehevöitymistä, happikatoa, hajuhaittoja ja hygieniahaittoja.

Esitutkinnan perusteella tuotantolaitosten jätevesien johtamiselle ei ole haettu ympäristölupaa eikä jätevesien käsittelyä ole asianmukaisesti järjestetty.

Poliisi ei kerro yritysten nimiä, mutta ne toimivat samalla alalla ja ovat Palomäen mukaan alueella merkittäviä toimijoita.

–  Juttu on aika iso, kun ajattelee, miten merkittävistä yhtiöistä on kyse, eikä ole tämän paremmin jätevesiasiaa hoidettu, Palomäki sanoo.

Asia on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi