Kuopion iskussa kuoli nainen, poliisin mukaan epäilty nuori mies on Suomen kansalainen – Poliisi STT:lle: Ei tietoa, julkaisiko tekijä aikeistaan manifestia

HELSINKI

Kuopiossa Savon ammattiopiston tiloissa tapahtuneessa väkivallanteossa yksi ihminen on kuollut ja kymmenen loukkaantunut, Itä-Suomen poliisi kertoo. Kaksi loukkaantumisista on vakavia.

Poliisin mukaan hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta tänään kello 12.29 ja poliisi otti epäillyn tekijän kiinni kello 12.37.

Epäilty tekijä on mies ja syntyperäinen Suomen kansalainen. Poliisi kertoo, että epäilty käytti sapelityyppistä teräasetta ja oli varustautunut ampuma-aseella. Miestä epäillään murhasta sekä useista muista väkivaltarikoksista sekä niiden yrityksistä.

Poliisi kertoi kello viideltä alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että puukotuksesta epäilty on vuonna 1994 syntynyt koulun oppilas. Alustavien tietojen mukaan hänellä ei ole rikostaustaa.

Poliisin mukaan epäilty tekijä on yksi loukkaantuneista. Hän loukkaantui kiinnioton yhteydessä vakavasti. Poliisi, joka ampui epäiltyä puukottajaa, haavoittui itse epäillyn tekijän teräaseesta. Poliisin mukaan loukkaantuneiden joukossa oli sekä opiskelijoita että koulun henkilökuntaa.

Poliisi vahvisti tiedotustilaisuudessa, että kuollut uhri oli nainen. Poliisi ei vahvistanut sitä, oliko hän koulun opiskelija.

Keskisuomalaisen mukaan hyökkäyksessä kuollut oli opistossa opiskellut nuori nainen, joka oli hyökkäyksen pääasiallinen kohde.

Iltalehden haastattelema opiskelija luonnehtii epäiltyä "fiksuksi nörtiksi" ja "vähän yksinäiseksi sieluksi". Opiskelijan mukaan epäilty olisi kotoisin Kuopiosta.

Tutkintavastuu on siirretty keskusrikospoliisille.

Mediat: Hyökkäyksessä loukkaantuneet pääosin naisia

Kuopion yliopistollisen sairaalan KYS:in johtajaylilääkäri kertoi tiedotustilaisuudessa, että kahden vakavasti loukkaantuneen tila on vakaa. Potilaista kahdeksan on lievemmin loukkaantuneita. Ylelle ja Iltalehdelle johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoi, että loukkaantuneet ovat 15–50-vuotiaita ja enemmistö heistä on naisia.

Helsingin Sanomien mukaan loukkaantuneista uhreista seitsemän on naisia ja kaksi miehiä. Neljä loukkaantunutta on jo päässyt sairaalasta kotiin, johtajaylilääkäri Hedman sanoi Helsingin Sanomille.

Ylen mukaan Savon ammattiopistossa kauppakeskus Hermanissa oli tänään paikalla reilut 300 opiskelijaa, joista valtaosa oli 16–19-vuotiaita, mutta joukossa oli myös aikuisopiskelijoita. Henkilökuntaa oli paikalla noin 30 ihmistä.

Ei tietoa mahdollisesta manifestista

Poliisin tiedossa ei ole, onko väkivallanteon epäilty tekijä julkaissut internetissä manifestia tai julistusta ennen tekoaan, kertoo yleisjohtaja, komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista STT:lle. Sosiaalisen median tarkempaa seulontaa ei ole vielä tehty.

Poliisi ei ole päässyt vielä jututtamaan epäiltyä tekijää, sillä tämä on vakavasti loukkaantunut.

Poliisi on tehnyt kotietsinnän tekijän asuntoon Särkiniemessä sijaitsevassa opiskelija-asuntolassa, josta on otettu haltuun hänen atk-laitteitansa. Niitä ei ole ehditty tutkia. Aiemmin tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi, että kotietsinnässä löytyi polttopullovarustus.

Kouluun ei ollut poliisin mukaan suuntautunut uhkauksia. Poliisin mukaan tiedossa ei ole, valitsiko epäilty uhrinsa sattumanvaraisesti vai tarkoituksella.

"Oppilaat kertoivat, että kyseessä oli pitkä miekka"

Hyökkäys tapahtui ammattiopiston väistötiloissa, jotka sijaitsevat kauppakeskus Hermanissa. Yhtä loukkaantunutta auttanut varaosamyyjä Roosa Kokkonen läheisestä autohuoltoliikkeestä kertoo STT:lle, että silminnäkijöiden mukaan koulussa opiskellut nuori mies tuli koulun tiloihin, kaivoi mukana olleesta pussista miekan ja alkoi huitoa ihmisiä miekalla.

–  En nähnyt itse teräasetta, mutta oppilaat kertoivat, että kyseessä oli pitkä miekka. Miespuolinen henkilö oli tullut luokkaan ihan normaalisti ja hänellä oli ollut tällainen kuljetuspussi. Joku oli kysynyt, että mikä sinulla on siellä. Hän oli avannut pussin ja alkanut huitomaan miekalla siellä luokassa, Kokkonen sanoo.

Kokkonen havahtui tilanteeseen kuultuaan avunhuutoja.

–  Rakennusta yhdistää pitkä käytävä, mikä menee koko rakennuksen läpi. Sieltä juoksi meidän liiketilaa kohti suuri määrä ihmisiä. Toisessa päässä sijaitsee oppilaitos.

Yksi juosseista oli opettaja, jolla oli syvä viiltohaava kädessä.

–  Ajattelin, että herranjestas, että jotain on nyt sattunut täällä. Kuljetin hänet wc-tiloihin, että puristan sitä haavaa. Autoin sitä opettajaa niin, että laitoin hänet istumaan ja otin niin paljon paperia ja sideharsoa ja pitelin hänen kättä sydämen yläpuolella, Kokkonen sanoo.

"Sitten kuulin kaksi laukausta"

Kauppakeskus Hermanissa oli puukkohyökkäyksen aikana myös tahallaan sytytetty tulipalo toisessa kerroksessa. Palo saatiin nopeasti sammutettua, kertoivat poliisi ja pelastuslaitos tiedotustilaisuudessa.

Kauppakeskuksen tiloissa toimii radiokanava. HitMix Kuopion tuottaja Anssi Saarelainen kertoo STT:lle, että tapahtumia edelsi palohälytys ja kuulutus, jossa kehotettiin pysymään rauhallisena. Tämän jälkeen Saarelainen näki toisessa kerroksessa sijaitsevan studion ikkunasta, kuinka käytävälle ilmestyi kaksi raskaasti aseistautunutta poliisia sekä poliisikoira. Sitten hän kuuli kovaäänistä käskyttämistä ja näki, kuinka joku vaikutti käyttäytyvän uhkaavasti eikä näyttänyt tottelevan poliisia.

Saarelaisen mielestä henkilöllä näytti olleen toinen käsi ylhäällä tai että tämä oli mahdollisesti menossa poliisin kimppuun.

–  Sitten kuulin kaksi laukausta, hän kertoo.

Pian paikalle tuli hoitohenkilökuntaa ja useampia poliiseja. Saarelaiselta poliisi varmisti ikkunan läpi, että studion ovi on lukossa.

Saarelainen ehti jatkaa töitään ja lukea aiheesta uutisen radiossa ennen kuin poliisi tuli kertomaan kauppakeskuksen eristämisestä.

Saarelainen kertoo, ettei studiosta ole suoraa näköyhteyttä ammattiopiston tiloihin.

–  Ainakaan kauppakeskuksen puolella ei ollut havaittavissa paniikkia, hän sanoo.

Parisen tuntia myöhemmin hänelle tarjottiin kriisiapua, jota oli järjestetty saataville kauppakeskuksen sivuun liiketiloihin.

Sairaalaan annettiin suuronnettomuushälytys

Poliisi otti kiinni paikalta yhden ihmisen. Loukkaantuneet evakuoitiin, ja poliisi eristi koko Hermanin kauppakeskuksen, jossa ammattiopiston tilat sijaitsevat. Itä-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, että kauppakeskus pysyy toistaiseksi K-Rautaa lukuun ottamatta eristettynä useita tunteja, mahdollisesti myös huomisen.

Kuopion yliopistolliseen sairaalaan annettiin tilanteesta suuronnettomuushälytys, joka purettiin kahden jälkeen iltapäivällä.

Myös esimerkiksi Iltalehden ja Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan tuntematon henkilö meni luokkaan ja aloitti väkivallan. Keskisuomalaisen tietojen mukaan hyökkääjä oli nuori mies, joka kävi miekan kanssa tytön kimppuun.

–  Mies löi tyttöä miekalla kaulaan ja tökki vatsaan, silminnäkijä sanoo lehdelle.

Savon Sanomat kertoo, että alueelle oli hälytetty viranomaisia laajalta alueelta ja rakennuksen pihasta poistui useita ambulansseja.

Hermanissa sijaitsee Savon ammattiopiston liiketalouden koulutus. Savon ammattiopistoa pyörittävän Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kertoo, että kyseessä on väistötilaratkaisu.

–  Tämä tänään tullut hälytys koskee nimenomaan oppilaitostamme. Se on kahdessa kerroksessa toimiva oppimisympäristö. Meillä on siellä sekä nuoriso- että aikuisasteen opiskelijoita. Nuorimmat ovat peruskoulun jälkeen tulleita ja sitten on ihan aikuisopiskelijoita.

Helven mukaan paikassa opiskelee noin 600 henkilöä, joista kaikki eivät ole olleet tänään paikalla. Hän ei kommentoi tapahtumia enempää, sillä asian tiedotusvastuu on poliisilla.

Hätäverta toimitettu ja kriisipalveluita avattu

Veripalvelu kertoi sivuillaan, että hätäverta on toimitettu Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Veripalvelun mukaan verta riittää kaikkien loukkaantuneiden hoitoon.

–  Kutsumme kuitenkin nyt tehostetusti O negatiivista veriryhmää olevia luovuttajia. Jos siis saat kutsun, tule, Veripalvelu kirjoittaa.

Auttajia tarvitaan usein muutaman päivän sisällä tapahtuneesta. Veripalvelu ei kuitenkaan pysty ottamaan äkillisesti vastaan valtavia määriä verta. Veripalvelu kehottaa seuraamaan veren tarvetta sivuiltaan.

Pelastakaa Lapset avaa kriisichatin lapsille ja nuorille, järjestö kertoo tiedotteessa. Chat on auki tänään kello 16–18.30 osoitteessa www.kriisichat.fi.

Useat tahot ovat avanneet numeroita, joihin voi soittaa Kuopion tapahtumien tiimoilta. Kuopion kaupungin sosiaalipäivystys on avannut asiakkailleen päivystysnumeron 044  718  3930. Kuopion yliopistollinen sairaala kertoo vastaavaansa omaisten tiedusteluihin numerossa 017  172  000.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi