Poliisi: Kymmenet teini-ikäiset nuoret suunnittelevat joukkotappelua pääkaupunkiseudulla

HELSINKI

Poliisi on saanut vihjeitä siitä, että kymmenet teini-ikäiset nuoret suunnittelevat tänä iltana joukkoyhteenottoa pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen STT:lle.

–  Olemme saaneet vihjeitä siitä, että nuorten piirissä kiertäisi tällaista viestiä, että olisi jotain isompaa joukkotappelua suunniteltuna. Useampi pääkaupunkiseudun paikka on mainittu noissa viesteissä ja sen vuoksi, ajattelimme tiedottaa ennaltaehkäisevästi näistä asioista, hän kertoo.

Näin nuoret voivat Heinosen mukaan nähdä, että poliisi on tietoinen näistä asioista. Toistaalta taas vanhemmat pystyvät myös omalla tahollaan katsomaan omien nuortensa perään, kun asia on heidän tiedossaan.

–  Tarvittaessa voidaan käydä kotona keskusteluja siitä, miten järkevä väkivalta on ongelmanratkaisukeinona, tai sitten ei ole, Heinonen jatkaa.

Viime viikolla vastaava uhka

Sekä Helsingin poliisi että muutkin Uudenmaan poliisilaitokset tiedottivat asiasta tänään Twitterissä. Heinonen kertoo poliisin lisänneen myös läsnäoloa ja havainnointia vihjeissä mainituilla alueilla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tarkempia vihjeissä mainittuja sijainteja poliisi ei lähde tiedottamaan.

Heinosen mukaan suunnitellun kaltaiset joukkotappelut eivät ole yleisiä.

–  Eihän tämä onneksi mitenkään mahdottoman yleistä ole, mutta eihän tämä nyt suinkaan ensimmäinen kerta ole. Silloin tällöin näitä on ja tietysti jokainen kerta on liikaa näissä asioissa

–  Viimeksi viime viikolla oli vähän vastaavanlaista uhkaa. Jotakin pientä meinasi toteutuakin. Poliisi oli paikalla ja reagoi, niin vakavammalta sitten vältyttiin.

Nuorten väliset isommat yhteenotot sijoittuvat ajankohdiltaan usein niihin aikoihin, kun koulut ovat juuri loppumassa tai juuri alkamassa.

Heinosen mukaan tappeluissa on usein myös ongelmana se, ettei riitoja saada välttämättä edes kerralla ratkottua.

–  Siinä on seuraavan tappelun siemen kytemässä jo heti, kun ensimmäinen on saatu vietyä loppuun, hän jatkaa.

Yhdistävä tekijä usein koulu tai asuinalue

Vaikka poliisilla on toimintaa sosiaalisessa mediassa, ei poliisi toki pääse näkemään kaikkialle, missä nuoret viestejä keskenään välittävät. Heinosen mukaan poliisi onkin pitkälti riippuvainen siitä, että joku ilmoittaa näistä asioista erikseen.

Syitä joukkotappelulle Heinonen ei lähde valottamaan.

–  On tässä tietysti joitakin vihjeitä, jotka ottavat siihen kantaa. Ne ovat kuitenkin sen verran epävarmoja vielä, että ei lähdetä tiedottamaan siitä, mikä tähän mahdollisesti olisi syynä.

Joukkotappeluissa yhdistävä tekijä voi olla vaikkapa alueellisiin seikkoihin liittyvä. Tappeluun voidaan lähteä esimerkiksi jonkun koulun oppilaan tai asuinalueen nuoren tueksi.

Poliisin saamat vihjeet kertovat, että yhteenottoa on suunniteltu nimenomaan tälle illalle. Kaikki on Heinosen mukaan kuitenkin mahdollista.

–  Yhtä hyvin voi olla, että kun me nyt tiedotamme asiasta, niin päivä siirtyy, Heinonen kertoo.

–  Jos siirtyy, olemme joka tapauksessa tyytyväisiä siihen, että olemme tämän illan osalta onnistuneet tämän estämään.

Poliisi pyytää ilmoittamaan tietoja tapahtumista Whatsapp-viestillä numeroon 050 342 2133 tai soittamalla hätänumeroon 112.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi