Miehen epäillään hyväksikäyttäneen ja raiskanneen vuosien aikana ainakin 12 tyttöä – "enona" tunnettu 64-vuotias mies tarjosi nuorille lääkkeitä ja alkoholia kotonaan Helsingin Laajasalossa

HELSINKI

Helsingin poliisi epäilee 1950-luvulla syntynyttä miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Rikokset ovat poliisin mukaan tapahtuneet useiden vuosien aikana ja alkaneet jo vuonna 2006.

Poliisin mukaan seksuaalirikokset ovat tapahtuneet miehen kotona Helsingin Laajasalossa, missä hän on tarjonnut nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Seksuaalisen väkivallan uhriksi on poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan joutunut ainakin 12 alaikäistä tyttöä.

Rikoksista epäilty 64-vuotias laajasalolaismies vangittiin jo maaliskuun alussa, selviää käräjäoikeuden vangitsemistiedoista.

Vangitsemistietojen perusteella miestä epäillään yli 20 rikoksesta, joiden joukossa on muun muassa useita törkeitä raiskauksia, seksuaaliseen tekoon pakottamisia ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Ensimmäinen epäilty hyväksikäyttö alkoi vuoden 2006 heinäkuussa ja kesti yhteensä kaksi vuotta.

Miehen on epäilty myös pitäneen hallussaan ja levittäneen lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävää materiaalia. Materiaaliin liittyvien rikosten tekoaika päättyy muutamaa päivää ennen vangitsemista. Seksuaalirikosten lisäksi miestä on vangitsemistietojen perusteella epäilty huumausainerikoksesta ja pahoinpitelystä.

Mies on tarvinnut oikeudessa tulkkia ja miehen nimi viittaa siihen, että hän on ulkomaalaistaustainen. Väestörekisteritietojen mukaan hän asuu kerrostaloalueella Laajasalossa, joka on laaja kaupunginosa itäisessä Helsingissä.

Yksi rikosilmoitus poiki "huomattavan määrän" uusia epäilyjä

Kokonaisuus alkoi selvitä poliisille alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen kautta.

–  Poliisille tehtiin alkuvuodesta ilmoitus jo useita vuosia aiemmin tapahtuneesta epäillystä rikoksesta, ja sitä sitten lähdettiin selvittämään. Esitutkinnassa tehtiin tiettyjä toimenpiteitä ja tuli ilmi uusia rikosepäilyjä. Niitä on tullut tässä esitutkinnan mittaan huomattava määrä, tutkinnanjohtaja Saara Asmundela sanoo STT:lle.

Asmundela ei halua kommentoida miehen tarkkaa vangitsemisaikaa, vaan sanoo tämän olleen vangittuna "useita kuukausia".

Epäilty on tunnettu nuorten keskuudessa nimellä "eno". Poliisin mukaan mies on antanut alaikäisille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä seksuaalirikosten yhteydessä.

–  (Alkoholi ja lääkkeet) eivät liity kaikkiin, mutta suureen osaan. Häntä epäillään myös rikoksista, joissa ei ole tiedossa, että hän olisi tarjonnut lääkkeitä tai alkoholia uhreille.

Asmundela ei kommentoi, onko epäilty myöntänyt tai kiistänyt rikokset.

–  Sanotaan, että hän on kertonut oman näkemyksensä tapahtumista.

Miehen asianajaja ei halunnut kommentoida rikosepäilyä mitenkään.

Asmundela sanoo, että poliisille ei ole täysin selvää, miten rikokset ovat voineet jatkua niin kauan.

–  Se on hyvä kysymys, sitäkin on esitutkinnassa selvitetty. Seksuaalirikoksissa ei ole mitenkään epätyypillistä, että rikos jää ilmoittamatta poliisille, etenkin kun se kohdistuu lapseen tai alaikäiseen.

Yksi tuntematon uhri - poliisi pyytää tapauksesta tietäviä ottamaan yhteyttä

Poliisi on julkaissut miehen kuvan edistääkseen rikosten selvittämistä. STT julkaisee kuvan, koska kyse on poikkeuksellisen vakavasta rikosepäilystä.

–  Tiedossamme on ainakin yksi asianomistaja, jonka henkilöllisyyttä emme vielä ole saaneet selville. Voi olla, että osa uhreista ei edes tiedä joutuneensa hyväksikäytetyksi, koska useat poliisin tiedossa olevista uhreista ovat olleet tekohetkellä epäillyn tarjoaman alkoholin tai muiden päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa, tiedotteessa sanotaan.

Poliisi pyytää, että kaikki jotka epäilevät joutuneensa rikoksen uhriksi tai tietävät jotakin, mikä voisi olla avuksi rikosten selvittämisessä, ottaisivat yhteyttä.

–  Osa uhreista on tänä päivänä aikuisia, ja teoista on voinut kulua jo useita vuosia. Siitä huolimatta tiedot ovat asiakokonaisuuden selvittämisen kannalta merkityksellisiä, ja teoista saatetaan edelleen voida tuomita rangaistus, tiedotteessa sanotaan.

Yhteyttä voi ottaa sähköpostiosoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.

Korjattu klo 13.49: Korjattu otsikkoon ja 1. kappaleeseen miehen iäksi 64 vuotta

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi