Poliisi takavarikoi Helsingissä yli 300 000 huumaavaa pilleriä

HELSINKI

Helsingin poliisi on tehnyt mittavan huumaavien tablettien takavarikon. Toukokuussa tehdyssä takavarikossa poliisin haaviin jäi yli 300  000 Rivotril-pilleriä.

Rivotrilin vaikuttava aine klonatsepaami kuuluu bentsodiatsepiineihin. Pillereitä käytetään yleensä yhdessä alkoholin ja muiden päihteiden kanssa.

Neljä romanialaista miestä on vangittu törkeistä huumausainerikoksista epäiltynä. Poliisin mukaan salakuljetus on ollut selkeästi organisoitua toimintaa.

Poliisi epäilee, että salakuljettajat lähtivät matkaan Romaniasta, hakivat tabletit Unkarista ja toivat ne Suomeen Ruotsista Haaparannan kautta. Salakuljetusmatkoja oli helmi-toukokuussa yhteensä neljä.

Takavarikoidut pillerit oli kätketty pakettiauton rakenteisiin. Salakuljettajat liikkuivat kahdella autolla hämätäkseen viranomaisia, poliisi sanoo.

–  Autot ovat liikkuneet siten, että etummaisena on ajanut ulkomaille rekisteröity auto, jonka viranomaiset ovat todennäköisemmin tarkastaneet rajalla. Silloin perässä ajanut, Suomeen rekisteröity auto, jossa pillerit olivat, on voinut jatkaa matkaa huomaamattomasti, kertoi tutkinnanjohtaja Jari Nikonen poliisin tiedotteessa.

Isoista takavarikoista huolimatta pillerikauppa jatkuu

Poliisi on tehnyt Helsingissä viime vuosina useita isoja Rivotril-takavarikoita.

–  Vaikka paljastamme säännöllisesti uusia organisaatioita, pillerikauppa jatkuu. Esimerkiksi tämän viimeisimmän takavarikon jälkeen katukaupassa oli hetken hiljaisempaa, mutta muutaman viikon jälkeen huomasimme, että kauppa on taas kiihtynyt. Meille selvisi, että Suomeen oli jälleen tullut noin 100  000 pilleriä lisää, Nikonen sanoo.

Poliisin mukaan myös pillereiden myynti on organisoitunutta ja ammattimaista toimintaa. Myyjien lisäksi mukana on niin kutsuttuja jakelijoita, jotka jakavat päivän alussa pillerit eri alueille ja päivän lopuksi keräävät myyjiltä rahat, poliisi kertoo.

Viime aikoina myyntitavat ovat muuttuneet.

–  Aluksi myyjillä oli myyntipaikoilla mukanaan pillereitä, joita he antoivat suoraan ostajille. Nykyisin pillerit piilotetaan usein maastokätköihin, joista pillerit noudetaan ostajille. Myyjä sopii siis kadulla kaupat ja ohjaa ostajan eteenpäin, Nikonen sanoo.

Kymmenkertainen hinta apteekkihintoihin verrattuna

Poliisin mukaan yksi Rivotril-pilleri maksaa katukaupassa noin euron ja purkillinen noin sata euroa. Hinta on noin kymmenkertainen siihen verrattuna, mitä lääke maksaa apteekissa.

Poliisi epäilee, että salakuljettajat vievät valtaosan pillerikaupasta saaduista rahoista Romaniaan käteisenä samalla, kun he hakevat lisää pillereitä.

–  Sitä, miten paljon pillerikaupasta saadaan tuottoa, on mahdotonta laskea tarkasti, mutta sen arvioidaan olevan satojatuhansia euroja. Pelkästään pitkiin salakuljetusmatkoihin kuluu sen verran rahaa, että pillerimäärien on oltava suuria ja toiminnan rikollisten näkökulmasta kannattavaa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset