Hallituskumppanit odottavat pääministeriltä kunnon selvitystä Posti-sotkusta – puolueet tapaavat medialta salassa

HELSINKI

Pääministeri Antti Rinteellä (sd.) oli paljon pelissä, kun hallituspuolueiden johto kokoontui myöhään illalla setvimään Posti-sotkua ja keskinäistä luottamustaan.

Keskusteluja oli määrä käydä sen jälkeen kun pääministeri saapui Lapin-matkaltaan Helsinkiin. SDP:n hallituskumppanit ovat vaatineet Rinteeltä seikkaperäistä selvitystä etenkin Posti-sotkun käänteistä.

Puheenjohtajat olivat toimittajilta kateissa, kun tapaamista ei järjestettykään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä, kuten etukäteen oli oletettu. Illalla valot pääministerin huoneessa valtioneuvoston linnassa antoivat vihiä kokouksen pitopaikasta, mutta varmuutta siitä ei ollut.

Rinne sanoi iltapäivällä Ylen lähetyksessä, että tapaamisessa oli määrä käydä läpi Postin tilanne ja puhua välikysymyksestä, joka oppositiosta aiemmin viikolla jätettiin. Rinteeltä kysyttiin, onko hän harkinnut eroa.

–  Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen tällä hetkellä, hän vastasi.

Posti-kiista johti perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon, mutta paineet Rinnettä kohtaan eivät ole helpottaneet. Oppositiosta on vaadittu Rinteen eroa.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni vaati lauantaina keskustelua valtion omistajapolitiikasta ja hallituksen työllisyystoimista.

"Kulmunilla näytön paikka"

Eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkija Jenni Karimäki Turun yliopistosta arvioi ennen hallituspuolueiden tapaamista, ettei usko hallituksen eroon tässä vaiheessa.

–  Hallituspuolueiden kannatuskehitys on sen verran ei-toivottua heidän näkökulmastaan. Halu lähteä uusiin vaaleihin ei ole korkealla, hän arvioi STT:lle.

Karimäen mukaan Rinne on sitonut itsensä niin voimakkaasti Posti-vyyhteen, ettei Paateron ero ole riittänyt rauhoittamaan tilannetta täysin.

–  Rinne on ottanut pääministerinä niin ison roolin julkisuudessa puuttuessaan ja osallistuessaan Paateron vastuualueelle kuuluneiden asioiden kommentointiin ja käsittelyyn.

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike vaativat välikysymyksessään selvyyttä muun muassa siihen, antoivatko Rinne ja Paatero oikeaa tietoa eduskunnalle.

Karimäen mukaan keskustalla on toiseksi suurimpana hallituspuolueena "kuninkaantekijän paikka" päättää, antaako tukensa Rinteelle. Jos keskusta seisoo pääministerin takana, puolue asettaa itsensä tavallaan panttivangiksi tuleville Rinteen ulostuloille. Toisaalta puolueella voi olla mahdollisuus neuvotella itselle tärkeitä tavoitteita läpi hallituksessa.

Oppositiopuolueilla ylipäätään on Karimäen mukaan hyvä mahdollisuus neuvotella puolueille tärkeitä tavoitteita läpi nyt, kun SDP:n asema on heikentynyt.

Kulmunille aukeaa näytön paikka.

–  Hän voi esiintyä jämäkkänä julkisuudessa ja todeta, että emme tässä voi enää jatkaa näin vaan täytyy hakea muunlaisia ratkaisuja.

"Rinne joutuisi hillitsemään heittojaan"

Jos luottamus löytyy ja pääministeri saa jatkaa, Rinne joutuu tutkijan mukaan todennäköisesti hillitsemään ulostuloja ja heittoja, joita häneltä on totuttu kuulemaan.

Keskustan kannatukseen pääministerin vaihto voisi vaikuttaa positiivisesti, jos puolue tulee ulos jämäkkänä.

SDP:n osalta vaikutuksia on Karimäen mukaan vaikea sanoa. Pitkällä aikavälillä uusi kokoonpano saattaisi puhdistaa ilmaa etenkin omistajaohjaussotkujen jälkeen ja nostaa kannatusta.

Hallitus vastaa tiistaina välikysymykseen. Keskiviikkona vuorossa on äänestys hallituksen luottamuksesta.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi