Postikiistan selvittely jatkuu – "Täytyisi saada pöytä putsattua huomenna"

HELSINKI

Postikiistaa ratkova selvitysryhmä jatkaa tänään työtään. Työmarkkinakonkareista koostuva ryhmä kokoontui valtakunnansovittelijan toimistolle noin yhdeksän aikaan aamulla.

Selvitysryhmässä mukana oleva eläköitynyt EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kertoi ennen yhdeksää aamulla STT:lle, että kaikkia osapuolia on nyt kuultu, ja nyt on kyse siitä, kuullaanko vielä joitakuita "lisähenkilöitä".

–  En osaa sitä sanoa, missä ajassa saadaan esitystä, mutta näiden tukilakkojen takia täytyisi tietysti saada pöytä putsattua kaikilta osin huomenna.

Laatusen mukaan pöydällä ovat nyt "kaikki asiat".

–  Mehän emme ole käsitelleet emmekä tule käsittelemään muita kuin näitä 700:aa pakettilajittelijaa. Varsinainen työriita on valtakunnansovittelijalla.

Selvittelyryhmään kuuluva PAMin entinen puheenjohtaja Ann Selin kertoi puolestaan STT:lle aamupäivällä, että neuvotteluissa on yhä tavoitteena saada valmista viikonlopun aikana.

Neuvotteluissa on kuultu ainakin jo PAUta, Palvelualojen työantajat Paltaa, Postia, Posti Palvelut Oy:tä, Medialiittoa, Teollisuusliittoa ja valtion omistajaohjausta.

Maanantaina häämöttävät tukilakot

Selvitysryhmän jäsenet ratkovat 700:aa pakettilajittelijaa koskevaa kiistaa, joka on ajanut postialan työehtosopimusneuvottelut umpikujaan. Posti siirsi syksyllä noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn ja Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, mitä ammattiliitto PAU ei hyväksy.

Selvitysryhmään kuuluvat Laatusen ja Selinin lisäksi työmarkkina-asiantuntija Jukka Ahtela ja SAK:n ex-puheenjohtaja ja entinen työministeri Lauri Ihalainen.

Jos työriitaa ei saada viikonlopun aikana ratkaistua, alkavat maanantaina tukilakot, jotka vaikuttavat monin tavoin ihmisten liikkumiseen ja arkeen. Useat liitot ovat ilmoittaneet tukitoimista postilaisten työtaistelulle.

Pääkaupunkiseudun bussiliikenne menee todennäköisesti sekaisin, jos Julkisten hyvinvointialojen liiton JHL:n sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n tukilakot toteutuvat.

Tukilakkojen odotetaan näkyvän myös lentoliikenteessä, mutta Finavia ja lentoyhtiö Finnair eivät osanneet vielä eilen arvioida tarkkaan, kuinka suuria vaikutukset lopulta ovat.

Ilmailualan Unioni IAU:n tukilakko on vaikuttamassa maa- ja catering-palveluihin sekä asiakaspalveluun Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lentokentillä ovat lakossa maanantaiaamusta alkaen myös ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Airprossa ja RTG:ssä. Näin lakko vaikuttaa koko maassa ainakin lentojen turvatarkastuksiin.

Merimies-Unionin tukilakko pysäyttää maanantaina Suomen lipun alla kulkevan rahtiliikenteen merillä. Myös Suomen lipun alla seilaavat matkustaja-alukset jäävät satamiin, mutta ulkomailla olevat suomalaisalukset palaavat kotimaahan lakon alkamisen jälkeen.

Sopu pakettilajittelijoiden asemasta ei yksinään riitä

PAUn Nieminen on aiemmin sanonut, että ratkaisu pitää löytää sekä pakettilajittelijoiden tilanteeseen että PAUn ja Paltan työehtosopimusneuvotteluihin, jotta postilaisten lakko ja erilaiset tukilakot loppuvat. Sopu pakettilajittelijoiden asemasta ei siis yksinään riitä työtaistelutoimien päättymiseen.

Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoi eilen STT:lle uskovansa, että PAUn ja Paltan väliset neuvottelut saataisiin nopeasti maaliin sen jälkeen, kun pakettilajittelijakysymys ratkeaa. PAUn Nieminen ei ota Aarton kommentteihin kantaa.

–  En uskalla lähteä sitä arvioimaan. Tiedän, että nämä tilanteet neuvottelupöydässä vaihtuvat. En uskalla lähteä lupaamaan yhtään mitään, kun en osaa sanoa, miten työnantaja suhtautuu niihin asioihin, joita meillä on vielä auki, Nieminen sanoo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi