Postilakon osapuolet valmiita pitkään tapaamiseen sunnuntaina – näin lakot ja tukitoimet uhkaavat laajeta lähiviikkoina

HELSINKI

Postilakon osapuolet ovat valmiita olemaan pitkään koolla tänään valtakunnansovittelijan luona.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantajat Palta tapaavat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla kello 14 alkaen. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto vahvistaa, että päivän keskusteluille ei ole asetettu takarajaa.

–  Asiat pyritään aktiivisilla toimilla ratkaisemaan, eikä ratkaiseminen saa jäädä ajasta kiinni, hän sanoi ennen päivän neuvotteluja STT:lle.

Asioita on yhä paljon pöydällä, ja niiden ratkaisu edellyttää hyvää tahtoa puolin ja toisin, Aarto arvioi. Hänen mukaansa ratkaisua on kuitenkin haettu aktiivisesti, ja hän toivoo samanlaisen hengen jatkuvan tänäänkin.

Neuvottelujen etenemistä toivoo myös työntekijäpuolta edustava PAU.

–  Kahdella edellisellä kerralla on mielestäni menty asioissa eteenpäin ja toivon, että tänäänkin mennään eteenpäin, liiton puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo.

–  Meillä on valmius olla paikalla niin pitkään kuin valtakunnansovittelija katsoo järkeväksi.

Tukitoimet eivät vaikuta neuvotteluihin

Osapuolet olivat viimeksi Piekkalan luona perjantaina. Kuten sitä edeltäneessä tapaamisessa, valtakunnansovittelija kertoi antaneensa Paltalle ja PAUlle "kotitehtäviä". Kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan halunnut luottamuksellisuuden nimissä kommentoida niiden sisältöä julkisuudessa.

–  En halua niitä asioita lähteä sen kummemmin avaamaan, koska sovittelu on tällä hetkellä varsin herkässä vaiheessa, Paltan Aarto kuittaa.

Aarto pitää valitettavana jatkuvia ilmoituksia tukitoimista, joita esimerkiksi kuljetusalan liitot ovat osoittaneet PAUlle. Esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan liitto AKT on kertonut tukitoimista kolmena päivänä putkeen.

–  Uusia tukitoimia näyttää nyt tulevan kuin sieniä sateella.

Ne eivät kuitenkaan hänen mukaansa vaikuta neuvotteluihin.

–  Muiden liittojen tulisi malttaa mielensä ja rauhoittaa tämä neuvottelutilanne. Mitkään tukilakkoilmoitukset eivät poista ongelmia, joihin näissä neuvotteluissa ollaan hakemassa ratkaisua.

Postin myymälät lakkoon viikon päästä

Postilakkoa on tähän mennessä jatkunut viikon verran. PAU ilmoitti alun perin kahden viikon lakosta, mutta on sittemmin laajentanut lakon kestoa neljään viikkoon. Työnseisaus jatkuu siis tämänhetkisten tietojen mukaan 8. joulukuuta asti, ellei työehtosopimuksia koskevaan kiistaan löydy sopua sitä ennen.

Ensi vaiheessaan lakko koskee postin käsittelyä, kuljetusta ja jakelua, ja sen piirissä on noin 9  000 työntekijää.

Erityisesti kirjeiden ja aikakauslehtien toimitukset viivästyvät jopa viikkoja, Posti on kertonut. Niistä vain pieni osa on saatu toimitettua, ja toimituksissa on alueellisia eroja. Jos lakko jatkuu koko ilmoitetun ajan, viimeiset lähetykset toimitetaan mahdollisesti vasta ensi vuoden puolella.

Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. PAU on myös rajannut lakon ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, kuten ruoka- ja lääkelähetykset.

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee niin, että se koskee myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin sen piirissä olisi yhteensä noin 10  000 Postin työntekijää.

Saariston postinjakelu seisahtumassa

Myös PAUn muilta työntekijäliitoilta saamat tukilakot hidastavat postintoimitusta. Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Euroopan ulkopuolelta tulevat tai sinne lähtevät lähetykset toimitetaan vasta lakon jälkeen. Myös luukkuun jaettavien kansainvälisten kirjeiden ja lehtien toimitus keskeytyy.

Kotimaan ja EU-alueen pakettitoimituksille lakon merkitys on vähäinen. Osa paketeista kulkee normaalisti, ja osassa voi olla päivien viiveitä.

Maanantaina alkava Suomen Merimies-Unionin tukilakko uhkaa myös saariston postinjakelua. Sen myötä kotimaanliikenteen yhteysaluksille, lautta-aluksille ja losseille ei oteta enää Postin kuljetuksia. Tukitoimi koskee myös ulkomaanliikenteen lasti-aluksia, ropax-aluksia ja matkustaja-autolauttoja.

Tukitoimia ilmoitettu erityisesti tavaraliikenteeseen

Ellei sopua synny, myös monet muut tukilakot uhkaavat alkaa maanantaina. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Rautatiealan Unioni RAU ovat kertoneet yhdessä pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen maanantaina ja tiistaina. Toimet eivät vaikuttaisi rautateiden henkilöliikenteeseen.

Tavaraliikenteeseen vaikuttavat myös Merimies-Unionin tukilakot, jotka laajenevat ensi torstaina ja sitä seuraavana maanantaina.

Mukaan olisi tulossa tukilakollaan myös Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Sen tukitoimet laajenevat myös asteittain niin, että keskiviikosta alkaen lähes koko AKT:n jäsenistö on ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa. Liitto on lisäksi ilmoittanut olevansa valmis kertomaan tarvittaessa yhä uusista tukitoimista.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina. Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa