Valtakunnansovittelija ei ole antanut sovintoehdotusta postialan työkiistaan – neuvottelut jatkuvat sunnuntaina

HELSINKI

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ei antanut tänään sovintoehdotusta postialan työkiistaan. Neuvottelut ovat päättyneet tältä päivältä, ja neuvotteluita jatketaan sunnuntaina kello 14.

Piekkala antoi Posti- ja logistiikka-alan unionille (PAU) ja työnantajapuolta edustavalle Palvelualojen työnantajille (Palta) kotitehtäviä.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että töitä on vielä paljon tehtävänä.

– En lähde ennakoimaan sitä, milloin sovittelija mahdollisesti katsoo tilanteen olevan kypsä sovintoesitykselle, mutta totta kai näitä esteitä sille sovintoehdotuksen jättämiselle pyritään tässä raivaamaan. Töitä on vielä paljon tehtävänä, Aarto sanoi toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

Aarto kertoi eilen, että työnantajapuoli voisi olla valmis jatkamaan neuvotteluja nykyisen työehtosopimuksen pohjalta. Hänen mukaansa neuvotteluita on jatkettu tältä pohjalta.

– Molemmat osapuolet ovat halukkaita selvittämään tämänkin polun, Aarto sanoi.

Hänen mukaansa neuvotteluita on käyty rakentavassa hengessä ja hänellä on tunne, että asioita yritetään ratkaista vakavissaan.

Aarto ei avannut neuvotteluiden pahimpia kipukohtia.

– Emme halua vaarantaa tätä jatkoa.

–  Ratkaisua haetaan.

Aarto sanoo, etteivät tukilakot ole olleet ratkaisevassa roolissa neuvottelupaineiden luomisessa.

–  Asioiden selviämisen kautta sopukin sitten syntyy. Ei näistä tukilakoista tänään mitään puhuttu, Aarto sanoi.

Työntekijäpuolen mukaan tänään on päästy hyvin eteenpäin

Myös PAUn Heidi Nieminen kuvaili, että neuvotteluita on käyty hyvässä hengessä.

– Hyvin pääsimme eteenpäin.

Myös Nieminen sanoo, että pohjana keskusteluissa on nykyinen työehtosopimus, mutta sen tarkemmin hän ei kuitenkaan halua mennä neuvotteluiden sisältöön.

–  Nyt on tärkeintä antaa neuvotteluille rauha ja mennä sillä tavalla eteenpäin, että varmasti molemmilla osapuolilla pysyy luottamus siihen, että keskustellut asiat pysyvät ovien sisäpuolella niin kauan kuin neuvottelut ovat kesken, Nieminen sanoo.

Nieminen sanoi, että on hirveän vaikea ennustaa, voidaanko sovintoehdotus antaa jo sunnuntaina.

Neuvottelut alkoivat tänään aamulla hieman kello yhdeksän jälkeen.

Edellisen kerran osapuolet olivat koolla keskiviikkona, ja myös silloin Piekkala antoi molemmille "kotitehtäviä".

Lakko alkoi maanantaina

Lakko alkoi Postissa maanantaina. PAU ilmoitti alun perin kahden viikon lakosta, mutta se on myöhemmin laajentanut sitä neljäviikkoiseksi.

Postilakon piirissä on noin 9 000 työntekijää, joiden tehtävät koskevat postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta. Jos sopua ei synny, laajenevat työtaistelutoimet myöhemmin myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Myös useat muut työntekijäliitot ovat ilmoittaneet tukitoimista. Aiemmin tänään Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT kertoi aloittavansa tukitoimet. AKT aloittaa viikon mittaisen lakon, jos PAUn lakko jatkuu.

Myötätuntotyötaistelun aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Lisäksi AKT:n jäsenet pidättäytyvät muilla työpaikoilla Postin tavaroiden ja lähetyksien käsittelystä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus päätti torstaina tukitoimista, jotka on määrä julkaista maanantaina.

Aiemmin tukitoimistaan ovat ilmoittaneet Merimies-Unioni, Rautatiealan Unioni, Ilmailualan Unioni sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL).

Posti selvitti eilen vuokratyövoiman käyttöään valtion omistajaohjausyksikön kanssa ja ilmoitti sopineensa valtio-omistajan kanssa, ettei ylitä aiemmin ilmoitettua vuokratyövoiman määrää.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi