Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia poliittisen päätöksen tekoa al-Holin suomalaisista

HELSINKI

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomen uuden hallituksen tulisi pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä Syyrian al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamisesta. Presidentti kommentoi asiaa Helsingin Sanomille kansliansa välityksellä.

Niinistö sanoi myös, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) tuoreen hallituksen tulisi saada hetken työrauha, jotta se voisi pohtia mahdollista poliittista päätöstä.

Hallituspuolueet eivät ole aikaisemmin halunneet tehdä leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta poliittista päätöstä, lehti kirjoittaa.

Tiistaina uuden hallituksen tiedotustilaisuudessa Marinilta kysyttiin, aikooko hallitus tehdä poliittisen ratkaisun leirillä olevien siirrosta, ja valtiovarainministerin tehtäviin siirtyneeltä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunilta kysyttiin keskustan linjaa leirillä olevien tuomisesta Suomeen. Kumpikaan ei vastannut heille esitettyihin kysymyksiin.

STT:n tietojen mukaan ulkoministeriö jatkaa selvityksiä kotiuttamisesta niiden suuntaviivojen mukaan, joita hallitus käsitteli iltakoulussaan lokakuun lopussa, eli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämän erityisedustajan virkavastuulla.

Kurdijohdolla on olemassa käytäntö kotiuttamiseen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori yhtyi Twitterissä presidentti Niinistön kantaan suomalaisten kotiuttamisesta ja totesi, että Helsinki kantaa päävastuun käytännön toimista, jos kotiuttamisia toteutetaan.

Suomen viranomaisten kanssa mahdollisista suomalaisten kotiuttamisesta neuvotellut PYD-puolueen kurdipoliitikko Salih Muslim kertoi Helsingin Sanomille, että ihmisten saamiseen pois leiriltä on olemassa selvä käytäntö. Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa, joka on kurdijohtoista itsehallintoaluetta. ISIS-vangeista vastaavan johtokomitean kanssa on mahdollista sopia kotiuttamisesta, kunhan suomalaisten henkilöllisyydet on varmistettu ja luovutuspaperit on allekirjoitettu, Muslim kertoo.

STT tavoitti Muslimin Qamishlin kaupungista Koillis-Syyriasta, mutta hän ei pystynyt kertomaan suomalaisten tilanteesta al-Holin leirillä tai mahdollisesta aikataulusta, jos päätös kotiuttamisprosessin aloittamisesta saataisiin tehtyä hallituksessa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa