Niinistö sai Ukraina-vierailulta viitteitä ilmapiirin muuttumisesta suotuisammaksi rauhalle

HELSINKI

Kiovassa kaksi helteistä päivää viettänyt presidentti Sauli Niinistö kertoi aistineensa Itä-Ukrainan tilanteessa varovaisia toivonpilkahduksia. Ukrainalaismedioiden tiedot uusista kuolonuhreista tosin muistuttivat karusti sodan yhä jatkuvan.

–  Ei ehkä kannata heittäytyä optimistiksi, mutta sanoisinko että tilanteen yleistunnelma on kyllä pikkuisen muuttunut parempaan suuntaan, Niinistö summasi vierailu antia suomalaistoimittajille perjantaina.

Elävänä esimerkkinä edistyksestä oli ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleh Sentsov, joka vapautui Venäjän vankeudesta vasta viikko sitten ja saapui yllätyspuhujaksi samaan Yalta European Strategy (YES) -konferenssiin kuin Niinistö.

–  Herra Sentsov, on valtavan hieno kokemus nähdä teidät täällä vapaana, elossa ja puhumassa, Niinistö aloitti oman puheensa.

Hän kertoi myöhemmin suomalaistoimittajille ottaneensa Sentsovin kohtalon puheeksi muun muassa keskusteluissaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

"Me menetämme kansalaisiamme"

Itä-Ukrainan tilanteesta keskusteltaneen jo lähiaikoina korkealla tasolla, kun niin kutsutun Normandia-ryhmän – Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan – johtajien odotetaan tapaavan. Niinistön mukaan tuohon tapaamiseen kohdistuu nyt myönteisiä toiveita.

Venäjän ja Ukrainan vankienvaihto saattoi olla hänen mukaansa pieni edistysaskel kohti rauhaa. Toisaalta sen viipyminen osoitti, ettei mikään tunnu etenevän rauhanprosessissa helposti.

YES-konferenssissa puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan vetosi voimakkaasti Venäjän vastaisten pakotteiden voimassapidon puolesta. Hänellä oli vastaus valmiina maille, jotka valittavat menettävänsä pakotteiden takia rahaa.

–  Me menetämme kansalaisiamme, Zelenskyi muistutti.

Zelenskyi kuvaili talouspakotteita eräänlaiseksi "rauhanveroksi", jota pitää maksaa järjestyksen puolustamiseksi maailmassa.

Tavoitteen Venäjän anastaman Krimin palauttamisesta Ukrainalle Zelenskyi myönsi vaikeaksi. Asiasta on hänen mukaansa monia ajatuksia, joita ei kuitenkaan vielä voi julkistaa.

Viron presidentin Kersti Kaljulaidin mukaan ratkaisun odottaminen voi kestää pitkään ja vaatia kärsivällisyyttä.

–  Baltian maat olivat miehitettyjä 50 vuotta, mutta miehitystä ei koskaan (kansainvälisesti) tunnustettu, ja se toi meille meidän vapautemme, Kaljulaid vertasi.

Pakotteiden pysyminen selvää

Myös Niinistö mainitsi talouspakotteet vastatessaan konferenssissa Venäjää koskevaan kysymykseen. Hän muistutti monien odottaneen, että ne johtaisivat Venäjän talouden romahtamiseen, mutta niin ei ollut kuitenkaan käynyt.

Kommentti nostettiin esille venäläisessä mediassa, mutta Niinistö korosti jälkikäteen suomalaistoimittajille, ettei pakotteiden vastustamisesta tietenkään ollut kyse.

–  Tämä on aika selkeä asia eikä siitä pitäisi vallita minkäänlaista väärinkäsitystä, Niinistö sanoi.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puheet lähentymisestä Venäjään ja yhteisestä turvallisuusarkkitehtuurista ovat herättäneet huolta siitä, että Venäjää tulla liiaksi vastaan ilman, että maa mitenkään merkittävästi muuttaa käyttäytymistään. Niinistö kommentoi Macroninkin muistuttaneen aina Minskin sopimusten toimeenpanon ensisijaisuutta, mutta sanoi silti pystyttelevänsä itse mieluummin vain vuoropuhelun tarpeen korostamisessa.

–  Yleinen elämänsääntö on aika hyvä, että ei ryhdytä tekemään tarjouksia kovin aikaisessa vaiheessa. Se nostaa hintaa, Niinistö muotoili

Nälänhädän muistomerkki hiljensi

Niinistö tapasi Kiovassa presidentti Zelenskyin lisäksi Ukrainan hallituksen ja parlamentin edustajia. Nuorta väkeä oli joka paikassa paljon.

–  On valtavasti henkeä tehdä uutta, niin kuin nuorille tietysti sopiikin, ja vauhti on aika luja, Niinistö kuvaili.

Hänen kertoi kuulleensa muun muassa mielenkiintoisesta joet yhdistävästä kanavahankkeesta, joka mahdollistaisi kulun vesiteitse Itämereltä Mustallemerelle vähän samaan tapaan kuin viikingit jo tekivät tuhat vuotta sitten,

Koomikosta ja näyttelijästä presidentiksi noussutta Zelenskyitä Niinistö kuvasi "hyvin eläväiseksi kaveriksi".

–  Mutta myös varsin asiallinen, Niinistö jatkoi samaan hengenvetoon

Toisen vierailupäivän ohjelmassa oli muun muassa kunniakäyntejä muistomerkeille. Tuntemattoman sotilaan valtavalla muistomerkillä torvisoitto soi ja sotilaat marssivat, mutta aivan lähistöllä oli vähäeleisempi vierailukohde, joka oli omistettu neuvosto-Ukrainan 1930-luvun valtavan nälänhädän, holodomorin, miljoonille uhreille.

–  Se oli hyvin paljon puhuva muistomerkki tämä kovin, kovin laiha tyttö. Kyllä hiljensi, Niinistö kuvasi tuntojaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset