Presidentti Niinistön mielestä pakolaissopimus Turkin kanssa ei ollut virhe –  suuri ongelma on, jos Isis voittaa

ADDIS ABEBA

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Turkin iskussa Syyriaan suurin ongelma on, jos terroristijärjestö Isis päätyy konfliktin voittajaksi. Niinistö puhui suomalaistoimittajille Addis Abebassa virallisella vierailullaan Etiopiassa.

Kysyttäessä, tulisiko Euroopan unionin ottaa käyttöön esimerkiksi pakotteita Turkkia vastaan, presidentti vastasi tyytyvänsä siihen, mitä EU:n ulkoministerit ovat vastanneet.

EU-maiden ulkoministerit sopivat maanantaina keskeyttävänsä aseiden viennin Turkkiin Koillis-Syyrian sotatoimien takia. Lisäksi maat jatkavat pakotteiden valmistelua.

Niinistö harmitteli, ettei EU:lla ole enää yhtä merkittävää roolia kuin aikaisemmin. Nyt geopolitiikassa vallankahvassa ovat Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä. Niinistön mukaan vallanjako kertoo myös EU:n roolista suhteessa Turkin hyökkäykseen.

–  Tyytyisin vain toistamaan sen, että geopolitiikka on tänä päivänä palapeliä, jossa huomenna palat saattavat olla ihan eri järjestyksessä.

Turkki on uhkaillut päästävänsä maassa olevat miljoonat pakolaiset Euroopan alueelle. Presidentti Niinistön mukaan Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus ei kuitenkaan ollut virhe.

–  Sanotaan näin, että minä kyllä kannatin sitä, enkä senkään vuoksi lähde sitä moittimaan, Niinistö totesi.

Presidentti toi esiin myös, että moni syyrialainen on kotoutunut Turkkiin.

Muuttoliikkeen pelkoa

Etiopian-vierailunsa päätteeksi Niinistö totesi, että ainoa syy Afrikan korostumiseen ei voi olla pelkästään pelko muuttoliikkeestä alueelta.

Hänestä silloin alue nähdään vajavaisesti. Afrikka on esimerkiksi yksi Suomen uuden hallituksen painopisteistä.

–  On seikka, jota kannattaa vähän itsetutkiskella. Kävikö tässä nyt niin, että muuttoliikkeen pelko ajoi Euroopan ikään kuin näkemään Afrikan, Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö tapasi keskiviikkona Afrikan unionin komission puheenjohtajan, tsadilaisen Moussa Fakin. Miehet keskustelivat tapaamisessaan Euroopan unionin ja Afrikan suhteista. Toimittajille Niinistö korosti Afrikan ja Euroopan tasavertaista kumppanuutta.

–  Tasavertainen kumppanuus on täysin normaalia elinkeinoelämässä. Kehitysavussa, vaikka kuinka toinen osapuoli on saaja, on merkitystä mielipiteellä.

Tiistaina Niinistö oli keskustellut Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin kanssa muun muassa Afrikan unionin yhtenäisyyden merkittävyydestä. Toinen Afrikan valtioiden muodostaman unionin päämajoista sijaitsee Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa.

"Ei tarvitse olla feministi tukeakseen naisia"

Etiopian-matkansa aikana Niinistö puhui usein tyttöjen ja naisten tukemisesta. Hän osallistui molempina matkapäivinään naisten voimaannuttamista käsitteleviin tapahtumiin.

Presidentti kertoi toimittajille YK:n UN Women -järjestön pääjohtajan, eteläafrikkalaisen Phumzile Mlambo-Ngcukan inspiroineen häntä naiskysymyksissä.

Mlambo-Ngcukan mukaan monille miehille voi olla vaikea sanoa olevansa feministi, ”tulla ulos kaapista” ja sanoa tukevansa tyttöjä ja naisia.

– Ei tarvitse olla feministi tukeakseen naisia, mutta jos tämä on kuvauksesi, okei, Niinistö vastasi Mlambo-Nguckalle.

Etiopiassa naisia tuetaan erityisesti maataloudessa ja johtajuudessa. Maa kärsi 1980-luvulla nälänhädästä, mutta yhdessä sukupolvessa maasta on tullut yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista.

– Muutos on mahdollinen. Haluamme, että muutos on mahdollinen myös naisille, Mlambo-Ngucka sanoi.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Kotimaan uutiset