Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

HELSINKI

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä oli ylimitoitettua. Vanhanen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että hän oli vähällä käyttää puheenvuoron puhemiehen paikalta ja muistuttaa, että uusien vaalien kynnys on äärimmäinen vaihtoehto.

–  Ennen uusia vaaleja meillä nähtäisiin vähemmistöhallituksia, ellei enemmistöhallitusta syntyisi. Lähtökohta on se, että valta kuuluu kansan valitsemalle eduskunnalle. Näiden kahdensadan pitää pystyä päättämään niin yksinkertaisesta asiasta kuin että kenelle toimeenpanovalta kuuluu, Vanhanen sanoi.

Postin työehtosopimusriita johti lopulta pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen eroon. Ennen hallituksen eroa myös omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään.

Kysyttäessä, oliko kriisi mittasuhteissaan, puhemies arvioi, että toisaalta luottamuksen säilyminen on valtavan tärkeää, toisaalta kysymys oli vain yhdestä valtionyhtiöstä.

–  Siihen voi olla, että paras vastata kymmenen–kahdenkymmenen vuoden päästä, kun osataan suhteuttaa tapahtunutta, Vanhanen sanoi.

Huomio siirtyi Postista keskustaan

Vanhanen otti kantaa myös aiemmin tällä viikolla näkyvyyttä saaneeseen keskustan viestiryhmään, jonka viestejä Iltalehti julkaisi uutisessaan. Vanhanen kertoo, että keskustan kansanedustajilla oli hallituskriisin aikaan muista syistä johtuen yli sata tilaisuutta, joissa he tapasivat äänestäjiä. Viestiryhmän viestit heijastivat kansalaisilta saatua palautetta.

Vanhanen myös katsoo, että koko Posti-sotkua koskenut keskustelu kääntyi siten, että keskustan oli tehtävä johtopäätöksiä.

–  Asetelma kääntyi niin, että huomio Postiin liittyvistä tapahtumista muuttui niin, että voiko keskusta olla tukemassa tätä hallitusta. Jollain tapaa se vastuu vierähti keskustan puolelle, joka alun perin ei ollut tässä Posti-kiistassa minkäänlainen tekijä, Vanhanen arvioi.

Vanhanen katsoo, että keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin epäselväksi luonnehditut puheet hallituskriisin aikana osoittivat hienotunteisuutta SDP:tä kohtaan.

–  Ymmärsin, että siinä oli kyse siitä, että haluttiin jo rakentaa tulevaa yhteistyötä. Kyllä hän varmasti tiedosti sen, kuinka herkkä kysymys tämä on naapurijoukkue SDP:lle ja pyrki mahdollisimman lievällä tavalla sen ilmaisemaan.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa